Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Наредбата за връзката между кадастъра и имотния регистър е готова

С окончателното й приемане интеграцията между двете информационни системи ще заработи реално, а не само на хартия

Наредбата за връзката между кадастъра и имотния регистър е готова

Снимка: Pixabay

След неколкогодишно забавяне наредбата, с която се регламентира реалната връзка между кадастъра и имотния регистър, най-сетне е публикувана за обществено обсъждане.

Крайният срок за подаване на мнения и коментари е 18 юни.

Текстовете предвиждат данните, които се попълват в имотния регистър, и всички промени в кадастралните карти да се отразяват в системите чрез кодирани електронни съобщения. Данните ще се потвърждават от служители на съответната институция – Агенцията по вписванията или Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Още по темата

С изграждането на реална връзка между двете информационни системи данните ще се нанасят автоматично и системите ще се поддържат паралелно, а не както е в момента – с подаване на заявление в институциите.

Интегрираната информационна система на кадастъра и имотния регистър беше внедрена още в периода 2007-2009 г. Досега обаче липсваше нормативната регламентация на работата и.

Тази връзка ще позволи, заедно с приемането на кадастралните карти и регистри в районите, в които все още няма такива, да се премине постепенно към вписване по партида на имот, а не какво е в момента – на собственик. Така много по-лесно може да се проследи историята на имота при покупко-продажби и да се намали вероятността от злоупотреби.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона