IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценители ще определят цените на частните гори, които държавата ще изкупува

Няма да се сключват сделки за горски имоти, чиито собственици предлагат по-висока цена от тази, получена при оценката

18:59 | 08.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правоспособни оценители ще определят цените на частните гори, които държавата ще изкупува. Това става ясно от отговор на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова. Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Припомняме, че държавата стартира втора кампания за изкупуване на малки горски имоти от частни собственици, които не могат да поддържат териториите в добро състояние. Първата кампания беше през 2016 г. и премина при засилен интерес. Бюджетът обаче не е стигнал на държавните горски предприятия да купят повече имоти.

В тази връзка Министерството на земеделието, храните и горите отпуска 1 млн. лева – почти два пъти повече средства в сравнение с предходния бюджет, за изкупуване на частни гори.

Както и при предишната кампания цената на декар ще се определя от собственика на терена. Държавните горски предприятия обаче ще възлагат на правоспособни оценители да оценят имотите, които са класирани на първия етап от процедурата.

Танева обяснява в отговора си, че цената на 1 дка гора зависи от типа месторастене, като варира от 75 до над 660 лева. На това се дължат и големите разлики в цените дори в рамките на обхвата на едно предприятие, община и землище.

Ако собственикът предлага по-висока цена от цената на оценителите, сделки с терените няма да се сключват, уверява агроминистърът.

Собствениците на гори вече могат да подават заявления в съответните държавни горски предприятия. Крайният срок е 15 януари 2020 г. Един собственик не може да надхвърли 50 дка площ в рамките на процедурата.

Ценовото предложение на собствениците на малки гори е по образец, като хората могат да сравняват цени при сделки от 2016 г., които са публикувани, или да се консултират с независим оценител, коментира Десислава Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още