IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти у нас гледа по-смело към 2022 г.

Отличителна тенденция през следващата година ще бъдат придобиванията на имоти, които не са били на фокус досега

16:28 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Пазарът на бизнес имоти в България ще посрещне 2022 година със сериозни признаци на възстановяване и трансакции, които да демонстрират възвърналата се смелост на участниците, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Бизнесът е започнал да отговаря на месеците на неяснота и забавяне с динамика и активно търсене на интересни активи във всички сегменти още през 2021 г., допълват консултатите.

„Наличието на свободни капитали и липсата на алтернатива за инвестиция водят до неочаквано силно търсене. Напът сме да затворим сделки за активи, които от години търсят нов собственик”, коментира Явор Костов, оперативен директор на Cushman & Wakefield Forton.

„Ако в началото на 2021 г. инвеститорите в цял свят все още изпитваха притеснения и не можеха да прогнозират продължителността и щетите на кризата с COVID-19, в края на годината виждаме нова тенденция - решителност за придобиване на недвижима собственост”, допълва той.

Според него отличителен тренд за годината ще са придобиванията на имоти, които не са били на фокус досега – офис сгради с потенциал за покачване на стойността, парцели на по-слабо атрактивни локации. Продължава и интересът към сделки със земя за логистични, търговски и жилищни проекти.

Причината е преосмислянето на стратегиите от страна на участниците на пазара. Много от тях са склонни да инвестират и в по-компромисни активи, за да постигнат доходност за парите си в условията на ускоряване на инфлацията и покачване на строителната себестойност. Открояваща се тенденция е и завръщането на чуждите инвеститори, които разширяват присъствието си в региона.

В офис сегмента устойчивият дял на работата от вкъщи промени плановете за разширения на редица компании и те се пренасочиха към по-гъвкави и креативни решения. Тази тенденция води до така наречената “работа отвсякъде”. Затова и много компании вече залагат на работни площи, подлежащи на лесна трансформация с малък разход на ресурси.

Прогнозите са през 2022 г. концепцията на споделени офис пространства да навлезе активно и в големите сгради в утвърдените бизнес локации в София. Първоначално този модел се развиваше основно в пригодени за целта сгради в централната част на града.

„В ежедневната работа със собственици на офис сгради и ключови наематели виждаме, че компаниите не спират да растат. Но в условията на здравна криза и несигурност бизнесът търси по-гъвкави решения, за да може да реагира според промените в средата“, коментира Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

„Сравнително кратките срокове на договорите за наем и възможността за растеж без дългосрочно и ангажиращо планиране са основните предимства на споделените работни пространства пред традиционния наем”, коментира Красимир Петров, асет и пропърти мениджър в компанията.

В сегмента на търговските площи се очаква да продължи вълната от развитие на проекти за ритейл паркове, която по-осезаемо се усети през отминаващата година. 2021 г. приключва с около 215 хил. кв. м работещи ритейл паркове, а още около 130 хил. кв. м са в строеж или на етап планиране.

Интересът на предприемачите е подкрепен от търсенето от страна на дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома, които търсят възможности за разрастване извън големите градове. Прогнозата е тези търговци да продължат активната си експанзия и през новата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още