IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти и складове в България се развива динамично

Инвеститорите търсят възвращаемост до 7 години, но реалността показва, че тя е в порядъка 9-11 години, посочва консултантска компания

10:49 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Динамиката на пазара на складови площи в България се запазва през 2017 г. Търсенето се концентрира върху нови и модерни складове и индустриални имоти, включително и малки площи до 500 кв.м, посочва се в годишния анализ на платформата БГСклад.

Инвеститорите, които търсят за покупка терени за логистични и производствени площи, все още не могат да „преглътнат“ факта, че на базата на цени на земя и цени на ново строителство тяхната възвращаемост ще бъде в порядъка на 9 – 11 години. Търсят се проекти с възвращаемост до 7 години, посочва се още в доклада.

Сезонното търсене и наемане на складови площи в градовете около Черноморието тази година не е само преди сезона, но и продължава по време на сезона, показват още данните на компанията.

Що се отнася до регионалните пазари, в София през миналата година най-търсени са складове от 1 000 до 5 хил. кв.м, които отговарят на европейските изисквания, независимо от цената, коментира регионалният представител на компанията за района Радослав Конов.

Според него пазарът на площи от 300 до 700 кв.м. не е особено активен.

Той допълва, че има и завишено търсене, но слабо предлагане на хладилни камери през летния сезон, което продължава и досега.

Радослав Конов прогнозира, че нови и големи инвеститори ще продължават да търсят хубави, модерни и отговарящи на европейските изисквания складови площи.

В региона на Пловдив през 2017 г. са осъществени сделки, които допреди няколко години са били немислими. Представителят на компанията за района Атанас Ласков коментира, че пазарът е наваксал с цените и инвеститорите вече са по-уверени, заради което пристъпват и към по-големи сделки. Експертът очаква тенденцията да се запази и през тази година.

През миналата година цените на новите складови площи в Пловдивско трайно се задържат около 3-3,5 евро, а цените за производствени площи варират от 3 до 4 евро за кв.м. Терените поскъпват, като цените са в пряко взаимоотношение с локацията и прилежащата инфраструктура и варират от 25 до 100 евро за кв.м. Има търсене на терени, като в определени райони поради изчерпването им е силно завишено и цените са по-високи.

Във Варна наемните нива на на производствено-складови площи се запазват в утвърдения диапазон между 2 евро и 4 евро на кв.м. нето месечно, посочва регионалният представител на компанията Тони Танев.

Увеличава се търсенето на новопостроени складови площи с площ между 300 и 500 кв.м, както и търсенето на лицензирани складове за хранителни продукти с работни площи между 200 и 400 кв.м и самостоятелни складове с температурен режим, оборудвани с хладилни камери. Месечните нетни наемни нива при самостоятелните хладилните складове се реализират в диапазона между 12 евро и 15 евро на кв.м за дългосрочно наемане, като и там, подобно на София, има недостатъчно предлагане, допълва той.

Наблюдава се повишен интерес от наематели към висок клас локални дистрибуторски складове за едрова търговия с площи над 1000 кв.м, разположени в градски модернизирани бази. Наемните нива на такива площи се реализират в диапазона между 3,50 и 4 евро на кв.м нетна месечна цена, допълва Танев.

Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още