IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти и складове в България се развива динамично

Инвеститорите търсят възвращаемост до 7 години, но реалността показва, че тя е в порядъка 9-11 години, посочва консултантска компания

10:49 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Алтернативен вариант за наемане на производствени площи във формат над 2000 кв.м е строителство по поръчка на клиента. Такива сделки набират популярност и се реализират най-често на територията на бивши фабрики, разполагащи със свободни строителни площи и обезпечени с необходимата за конкретните производствени процеси техническа и транспортна инфраструктура, казва още той.

Очаква се плавен ръст на наемните нива за складове клас А до 4,50 евро на кв.м, прогнозира Танев. Складовете от по-нисък клас запазват наемни нива до 3 евро на кв.м.

Интензивно е търсенето на търговски локации за комбинирано ползване като мострена зала със склад над 500 кв.м при наемни нива за магазините 8-12 евро на месец и 3-4 евро за складовите площи. 

Повишава се интересът към закупуване на търговско-складови площи над 300 кв.м, както за собствена дейност, така и с инвестиционна цел. Определящ фактор за продажните цени е търговското местоположение. Нараства и търсенето на градски строителни терени с инвестиционен капацитет за изграждане на търговско-складови бази. Определящи фактори са локацията и наличната инфраструктура. Ценовите нива при продажби на строителни терени варират между 70 и 120 евро на кв.м, в зависимост от комуникациите и местоположението, търсят се предимно терени с площ между 2 и 5 дка със запазен използваем сграден фонд.

Танев посочва, че извън градските зони на Варна търсенето на специализирани логистични складове над 2 хил. кв.м е пряко свързано с необходимостта от комбиниран транспорт, поради което близостта до основното товарно пристанище Варна-Запад е основен фактор при избора на локация. Предложенията за продажба на крайградски промишлени терени са разнообразни, като цената е в пряка зависимост от наличната техническа инфраструктура и отдалечеността от града. Продажните цени варират между 10 и 40 евро на кв.м, а сделки се реализират основно с терени, подготвени документално за започване на строителство.

Продажбите на промишлени терени със специализирана техническа инфраструктура за тежко производство се реализират на нива между 30 и 40 евро на кв.м. Най-често сделките са за площи от 10 до 20 дка, предлагането варира от 2 до 200 дка, разположени предимно около трасето на магистрала Хемус, допълва Танев.

В Бургас през 2017 г. се запазва търсенето на малки складове, но с хубава локация. Търсят се основно складове между 100 и 300кв.м. Цената на нови и модерни складове варира между 2 и 3 евро на кв.м. в Северна и Южна промишлена зона, посочва регионалният представител на компанията Валентин Косев.

Реализираните сделки за 2017 г. са основно за складове между 200 и 300 кв.м и от 500 до 1000 кв.м. За клас А в Бургас цените са 3 евро на кв.м, а за клас Б - 2 евро на кв.м – тенденция, която се задържа от 2016 г., посочва Косев.

Средните цени за покупка на терени варират от 150 до 170 евро на кв.м. Към момента и през 2018 г. се запазва търсенето на големи площи от 600 до 1500 кв. м.

Динамично се развива и пазарът на индустриални имоти в Стара Загора. Расте търсенето на площи за наемане, отколкото за покупка, коментира регионалният представител на компанията Огнян Георгиев. Търсенето надвишава предлагането обаче, а липсата на инвеститори е проблем за развитието на пазара. Това се превръща и в основна тенденция – да няма достатъчно зони за индустриални и логистични бази, смята той.

Цените на наемите обаче остава стабилни – 5 лева за кв.м за площи клас А и 3,5 лева за площи клас Б, допълва Георгиев. Средните цени за покупка на терени за индустриално застрояване са около 20 евро за кв.м.

Той посочва, че се наблюдава стремеж за окрупняване на по-големи терени за строителство на складови бази, но процесът се бави заради административните процедури. Има и ръст в инвестициите за покупка на  терени за индустриално застрояване, но една част са за собствени нужди или разширяване на собствените бази.

Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още