IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти и складове в България се развива динамично

Инвеститорите търсят възвращаемост до 7 години, но реалността показва, че тя е в порядъка 9-11 години, посочва консултантска компания

10:49 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Плевен през 2017 г. има раздвижване на пазара на промишлени и индустриални имоти, включително в цялата Плевенска област и в района на Ловеч. Реализират се нови производства, наемат се хора, търсят се подходящи имоти за ново строителство и ремонт и реконструкция на стари сгради, казва регионалният представител на компанията Ангел Иванов.

Основното търсене е за индустриални имоти, находящи се в индустриална зона Запад, Изток и Централна. Цените за продажба на парцели в индустриални райони остават според изградената инфраструктура и достъпност до главни артерии на цени от 10 - 15 евро на кв.м до нива около 30 - 35 евро на кв.м.

За площи между 1 000 – 5 хил. кв.м цената е между 30 - 50 евро на кв.м, казва Иванов. Интересът към земеделската земя е нисък с оглед на процедурите по преотреждане на имотите и голямата несигурност кога и дали ще се реализира това и офертите варират от 1-2 евро на кв.м. За имотите с достъп от път и в близост до изградена инфраструктура цената може да достигне 5-7 евро, показват данните на експерта.

Цените на складове и промишлени помещения варират в по широки граници, започват от 50 - 100 лв. на квадратен метър за стари имоти с голяма площ и стигат до около 200 - 300 евро на кв.м. за имоти на добра локация, ново строителство или напълно реновирани, допълва той.

Наемните цени варират от 1-2 лева без ДДС на кв.м на покрити площи, складови и други старо строителство и 3-5 лева без ДДС на кв.м за имоти с добра локация и достъп, в подходящи устройствени зони за логистика или търговски цели, като на места цените превишават тези нива.

В Русе пазарът на индустриални имоти е бил спокоен през миналата година, смята местният представител Григор Недев. Интересът е основно от чуждестранни инвеститори, които купуват парцели за строителство на собствени бази. Те не предпочитат наемите, защото предоставените им условия и помещения не ги задоволяват. За да ги пригодят са необходими скъпи инвестиции, които са неоправдани, посочва той.

В Русе има дефицит от нови складови площи. Голяма част от сделките са за покупка на складове с цел отдаване под наем. Има инвеститори със свободни капитали, които насочват вниманието си към закупуване на индустриални имоти. Анализите показват, че това е сигурна инвестиция с доходност от 5-8%, изчислява Недев.

Наемните цени в Русе от порядъка 3-5 лева за кв.м без ДДС. Цените на урегулираните терени варират – в източна и западна промишлени зони цените са около 30-50 евро на кв.м, а в новия индустриален парк са в порядъка на 15-20 евро.

За Габрово се наблюдава завишен инвеститорски интерес, но в региона предлагането на модерни площи изостава, казва представителят на компанията за района Михаил Сеферов. Средните цени за покупка на терени в регулация за град Габрово са 17 евро за кв.м, а за областта – 9 евро. През 2017 година се наблюдава повишено търсене на инвестиционни терени в региона. Завишен е и интереса към наемането на индустриални имоти спрямо 2016 г., изтъква той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още