IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офис площи у нас изпраща 2017 г. с рекорден брой сделки

Обемът надхвърля 200 хил. кв. м, което представлява растеж от 55% спрямо предходната година

14:33 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. на пазара на офис площи у нас са сключени най-големият брой сделки за последните десет години. Обемът достига малко над 200 хил. кв.м, което представлява растеж от 55% спрямо предходната година, става ясно от проучването на компанията за недвижими имоти Colliers International на пазара на офиси през второто полугодие на 2017 г.

Най-мащабните сделки миналата година са били сключени от технологичната компания VMware, наемайки офис площи за 22 290 кв.м в мултифункционалния комплекс Garitage Park, от фармацевтичната Teva, която нае офис площи в FPI Business Hub, и от технологичната SiteGround - в Real Site. И трите трансакции са били за площи на етап „в строеж“.

Само през второто полугодие на  2017 г. брутният обем* на сключените сделки възлиза на 107 600 кв.м, а нетно наетите площи** са 93 500 кв.м. През втората половина на миналата година свободните офиси в София са били едва 9%, което обуславя интереса към площи на етап „в строеж“. Към началото на 2018 г. те възлизат на 383 000 кв.м.

Общо пазарът на офис площи клас А, Б и С в София достига обем от 2 млн. кв.м., което представлява ръст от 4% в предлагането за второто полугодие на 2017 г. на шестмесечна база.

Най-активни в търсенето на офис площи са били компаниите от секторите „Информационни технологии“ (71%), „Професионални услуги“ (15%) и „Медицина и фармация“ (10%). Продължава тенденцията от 2016 г. на релокация и консолидация на дейността в една офис сграда, характерен за компании от аутсорсинг сектора. Той запазва най-голям дял от общо реализираните трансакции през втората половина на 2017 г. от 53%.

Най-динамично развиващите се офис зони в София са около 7-11 км. на бул. „Цариградско шосе“, Бизнес Парк София и кв. „Хладилника“. В тях са били концентрирани 17% от общия обем площи в сектора и 65% от сградите в строеж. Освен това 39% от сключените сделки за годината са били с имоти, намиращи се в някоя от тези три зони.

Над половината от завършените трансакции с офиси са били в периферията на столицата. В район „Център“ се наблюдава значителен ръст в предлагането от 16% за второто шестмесечие на 2017 г. на шестмесечна база, или 39 500 кв.м, главно благодарение на завършването на Telus Tower.

Наемните нива на офис площи през разглеждания период леко са се повишили. Средната цена на офиси клас А в централните части на София е 15 евро за кв/м, а в широкия център и периферията достигат 13 евро за кв./м.

Данните на Colliers сочат, че през 2018 г. са планирани да влязат в експлоатация 158 000 кв.м офис площи, като половината от тях вече са наети. Компанията прогнозира, че недостигът в предлагането на завършени офис площи от клас А в краткосрочен план ще продължи, което ще привлече вниманието на все повече компании към сгради от клас Б с добри локации и характеристики.

Аутсорсинг секторът ще продължи да дефинира търсенето на офис пазара не само в столицата, но и в Пловдив, Варна и Бургас, отбелязва Colliers.

* Брутно наети площи – общата площ, която е била продадена или отдадена за периода.

** Нетни усвоени площи (нетна абсорбция) – това е разликата между реално усвоените площи през текущия период спрямо предходния. Отнася се само до проекти с разрешение за ползване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още