Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Проблемът със сградния фонд на съдилищата във Варна се задълбочава

Морският град отдавна чака строителството на съдебна палата

Проблемът със сградния фонд на съдилищата във Варна се задълбочава

Снимка: община Варна

Всяка година проблемът със сградния фонд на съдилищата във Варна се задълбочава, съобщава bTV. След четири "първи копки" вече 100 години правораздавателните институции в града нямат своя сграда, а причината е липса на пари.

Окръжният и Апелативният съд, както и съответните прокуратури, се помещават в сграда, която не покрива дори минималните стандарти за тези институции. Коридорите приличат на бомбоубежище, залите най-меко казано не са просторни.

„Всяко минимално място е максимално усвоено. Хора работят в преградени коридори, на стълбищни площадки, оборудвани като деловодства”, коментира председателката на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян.

Съдиите са по трима-четирима в кабинет, архивът вече е по коридорите, а всеки път, когато конвой води подсъдим, достъпът на гражданите временно се ограничава. 

Още по темата

Не по-лека е ситуацията в Районния съд, който обитава бивше работническо общежитие с огромна пукнатина, появила се след земетресението през 1977 г.

„Около 1000 човека ежедневно влизат в тази сграда, което създава проблем както за проверката на влизащите, така и с възможността да бъдат обслужвани, както изискват стандартите на правораздаването”, посочва председателката Ерна Жак Якова-Павлова.

Един асансьор с капацитет за двама души обслужва 6-етажната сграда, приютяваща Районната прокуратура и Военно-следствения участък. Всеки ъгъл в сградата е запълнен. Заради недостига на зали в Районния съд се принуждават да преградят коридор. И така си създават нова зала, чиято ширина обаче не надвишава 2 метра.

От няколко дни и архивът на съда е препълнен до краен предел.

Дали и кога ще има пета "първа копка" за нова съдебна палата във Варна – засега не е ясно. Смята се, че за реализирането на проекта ще са нужни около 100 млн. лева.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Офисите в София са с по-нисък наем и по-висока доходност от тези в Букурещ