Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Прокуратурата поиска проверка на небостъргач в центъра на София

113-метровата сграда I Tower се строи срещу Министерството на земеделието и в нея трябва да се помещава първият хотел Marriott у нас

Прокуратурата поиска проверка на небостъргач в центъра на София

Снимка: Pixabay.com

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач I Tower в центъра на София, съобщават от прокуратурата. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

В съобщението се посочва, че законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) трета категория са жилищни и смесени сгради с високо застрояване, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. Втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.

Още по темата
„Проверката е от компетентността й и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие“, пише Върховната административна прокуратура.Тя е изискала и от главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

„Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, включително постановени административни актове“, се казва в съобщението.

Строителството на 113-метровата сграда между площад „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ срещу Министерството на земеделието започна през септември 2017 г. и в нея трябва да се помещава първият хотел на американската верига Marriott у нас. Проектът, в който са инвестирани 90 млн. евро, е на компанията I Tower Development, изцяло собственост на италианското холдингово дружество Finvis. След завършването си I Tower трябва да се превърне в третата по височина сграда в София след Capital Fort и Sky Fort.

I Tower е поредната висока сграда, около която възникват проблеми с разрешението за строеж. Миналата година покрай „Апартаментгейт“ избухна скандал и около строителното разрешително на небостъргача „Златен век“ на компанията Артекс в столичния квартал „Лозенец“.

През април м. г. ДНСК спря за постоянно изграждането на високата сграда, а мотивите бяха свързани с нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Софийският административен съд обаче счете, че в момента на издаването на заповедта на ДНСК за спиране на строежа посочените в нея нарушения вече са били отстранени. Освен това според съда констатираните пропуски налагали частично, а не цялостно спиране на строителната дейност.

Впоследствие ДНСК обжалва решението на съда пред Върховния административен съд, който все още не се е произнесъл окончателно по казуса.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
Shadow1 до: ПИЧ
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Спешно променен закон. Май искаш закон против спекулата версия 2? В България бавно не могат да пишат работещи закони, а ти спешно искаш. Другия важен проблем е, че колкото и спешно да се пише той не трябва да има обратно действие в демократична държава поне.
3
 
6
 
2
преди 2 месеца
Taзи сграда въобще не и е там мястото. 113 метра (сигурно над 30 етажа са това). Наричано навремето "Солни пазар" това място беше последната свободна площ в центъра. Кой знае какви войни съдебни са се водили, и накрая го вземат някакви евреи, ще построят някакъв цирей, а то няма място в околните улици за такъв мастодонт. Защо общината допуска такива неща. Ако не може да го спре - да поиска от парламента да измени законите и да се забрани такова строителство. Ама спешно, супер спешно - по важно е от корона-вируса. Нима не се осъзнава, че всичко това влошава живота на хората. А самите собственици на такива сгради си живеят охолно на тишина и спокойствие далеч. А самите граждани на София, като буболечки- пъплят, бъхтят и носят бремето на нещата които не могат да променят, и на своите безхаберни, но подкупни управници.
6
 
5
 
1
преди 2 месеца
А, няма проблем, бе: опаковайте и тоя недостроен небостъргач в найлони и така да си стои во веки веков !!! Пишман-арт-геният кристо ще завиди на българският административен гений.

Още от България
SeeNews: Не очакваме да има осезаем спад на цените на имотите в България