Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Реконструкции и разширения преобладават на пазара на логистични имоти през 2017 г.

Надграждането върху съществуващи сгради спестява време заради осигурената комуникация и разрешително за ползване

Реконструкции и разширения преобладават на пазара на логистични имоти през 2017 г.

Снимка: Корект Проект

През 2017 г. на пазара на производствени и логистични бази преобладаваха реконструкциите и разширенията. Основната причина за експанзията е необходимостта от нови индустриални площи поради разрастване на дейността на компаниите инвеститори, посочват от консултантската компания Корект Проект.

Това принуждава предприемачите, които планират по-мащабни проекти, да се насочват към площи, позволяващи бъдещо разширение.

„Компаниите, които преди 3-4 години са стъпили на българския пазар, вече търсят нови индустриални площи благодарение на доброто си развитие. За тази цел често обединяват няколко съседни парцела, където изграждат разширенията“, коментира Димитър Недев, управител на Корект Проект.

Той допълва, че основна пречка пред динамичното развитие на производството е намирането на работна ръка.

По думите му при производството и строителството вече се усеща недостига на работна сила, а задълбочаването на проблема ще се отрази във всички сектори.

Надграждането върху съществуващи сгради има сериозни предимства, посочват още от компанията. Инвеститорите, които избират да строят допълнения към базите си, се възползват от вече осигурения ток, вода и всички комуникационни връзки.

“Старите съоръжения разполагат с разрешение за ползване, което допълнително улеснява административните дейности“, казва Димитър Недев.

Строителните работи по време на работещо производство се оказват най-сериозното предизвикателство, уточняват от компанията. Възложителите са особено стриктни при планирането на бюджета и графика на реконструкцията, за да се избегнат забавяния със сроковете и загуби за компанията.

От Корект Проект очакват тенденцията да се задържи и през 2018 г. благодарение на икономическата картина у нас, с което да се осигури и стабилен темп на развитие на пазара на индустриални площи. Разрастването на производството и логистиката ще се движи паралелно с обособяването на нови индустриални зони около големите градове, с които ще се осигурят нови парцели за предприемачите, прогнозират експертите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Собственикът на BauMax иска да придобие веригата "Хит Хипермаркет"