Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителен предприемач: Сделки се сключват по-бавно, има интерес към нови проекти

Клиентите правят повече коментари за сделките, банките са по-предпазливи, коментира инж. Пламен Андреев, управител на „Планекс Инвест“

Строителен предприемач: Сделки се сключват по-бавно, има интерес към нови проекти

Снимка: Архив Ройтерс

Наблюдават се известни промени в поведението на купувачите на жилищния пазар – сделките се случват по-бавно, физическият контакт между купувач и продавач е ограничен, комуникацията е основно по дигитален път, заяви инж. Пламен Андреев, управител на строително-инвестиционната компания „Планекс Инвест“,  в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Броят строителни кранове на глава от населението също ме притеснява, но индикациите от пазара са, че интерес към новите проекти продължава да има. Правят се повече коментари за сделките. Ситуацията напомня на вулкан, който „къкри“, но не изригва", коментира той.

Андреев, който е с 30-годишен опит в строителството, засегна и въпроса за отношенията между строителните предприемачи и кредитните институции по време на пандемията.

„Банките са по-предпазливи, имат повече въпроси и изисквания, за да финансират строителни проекти. Трябва да ги информираме редовно за хода на продажбите, дори имаме заложени параметри за брой сделки, за да започнем да усвояваме кредита“, посочи той.

Пламен Андреев разкри и как са минали преговорите с гръцката Danaos, която е партньор на компанията в проекта „Морени клуб резиденс“.

„Преди да започнем разговорите, няколко български компании са преговаряли с Danaos. Отидохме до Атина, срещнахме се с Джон Кустас (бел. ред. - президент на Danaos Corporation) и на първия час си стиснахме ръцете - като по филмите. А той виждаше за първи път нашата концепция“, посочи строителният предприемач.

"В концепцията на „Морени клуб резиденс“ залагаме на използването на природните дадености, с минимално въздействие върху околната среда. Избягахме от стандартните градоустройствени схеми и ортогоналното проектиране. Разположихме сградите свободно в терена, правейки аналогия с каменните реки на Витоша", разказа той.

Още по темата

Строителството на „Морени“ започна в края на октомври 2020 г. Това е един от най-мащабните комплекси, който се реализира в София в момента. На терен от 90,9 дка между „София ринг мол“, ИКЕА и Симеоновския лифт се предвиждат 33 къщи и 256 жилища в многофамилни сгради. Инвестицията е на „Планекс Инвест“ и „Данаос Девелопмент“ (собственост на гръцката Danaos).

Какво е търсенето на къщи и партерни апартаменти в многофамилни къщи? Каква ще бъде инфраструктурата в полите на Витоша? Какви познания трябва да има строителният предприемач? Има ли лоши примери в строителството?

Какво каза инж. Пламен Андреев за строителното предприемачество и отговорността на бизнеса към обществото и бъдещите поколения - целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Каква греда нацелихте само а? Нищо,ще подейства като очистително.Без това в бранша ви се напълни с измамници и некадърници.

Още от България
Сградите у нас трябва да имат технически паспорт до края на 2022 г.