IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технически паспорти ще се изготвят само при мащабни ремонти и реконструкции

За държавните и общински сгради крайният срок за паспортизация се отлага до края на 2032 г.

21:57 | 19.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Технически паспорти на старите сгради частна собственост ще се изготвят при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат целия строеж и за които се изисква издаване на разрешение за строеж, както и при строителни дейности, които обхващат част от строежа, но засягат конструкцията му.

Това предвиждат предложените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството промени в наредбата за техническите паспорти на строежите.

Поправките са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg. Крайният срок за изпращане на становища е 2 август.

Досега наредбата предвиждаше техническите паспорти да са задължителни. Крайният срок за изготвянето им, след неколкократно удължаване, беше края на 2022 г.

С тези поправки на практика отпада задължителността на техническите паспорти. Ако санирането обаче бъде масовизирано, повечето сгради ще се сдобият с такива.

За публичните сгради, собственост на държавата и на общините, срокът за паспортизация се отлага с 10 години – до края на 2032 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
По-скоро как се избягва да се работи.И сега ще продължите да обитавате опасни коптори, докато се разпадат над главите ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 2 години
Браво на министър Комитова! Не много шумна, дейна, пипа, където трябва както трябва. За няма и 3 месеца показа как трябва да се работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още