Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Технически паспорти ще се изготвят само при мащабни ремонти и реконструкции

За държавните и общински сгради крайният срок за паспортизация се отлага до края на 2032 г.

Технически паспорти ще се изготвят само при мащабни ремонти и реконструкции

Снимка: Investor.bg

Технически паспорти на старите сгради частна собственост ще се изготвят при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат целия строеж и за които се изисква издаване на разрешение за строеж, както и при строителни дейности, които обхващат част от строежа, но засягат конструкцията му.

Това предвиждат предложените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството промени в наредбата за техническите паспорти на строежите.

Още по темата
Поправките са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg. Крайният срок за изпращане на становища е 2 август.

Досега наредбата предвиждаше техническите паспорти да са задължителни. Крайният срок за изготвянето им, след неколкократно удължаване, беше края на 2022 г.

С тези поправки на практика отпада задължителността на техническите паспорти. Ако санирането обаче бъде масовизирано, повечето сгради ще се сдобият с такива.

За публичните сгради, собственост на държавата и на общините, срокът за паспортизация се отлага с 10 години – до края на 2032 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
0
 
2
redcretin до: Momchil_Matev
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По-скоро как се избягва да се работи.И сега ще продължите да обитавате опасни коптори, докато се разпадат над главите ви.
1
 
5
 
1
преди 4 месеца
Браво на министър Комитова! Не много шумна, дейна, пипа, където трябва както трябва. За няма и 3 месеца показа как трябва да се работи.

Още от България
Югозападният регион в България е с най-евтината обработваема земя в ЕС