Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ВАС потвърди разрешението за строителството на небостъргача "Златен век"

Според съда "Артекс" са предоставили доказателства за финансови вреди от последващо спиране на строителството

ВАС потвърди разрешението за строителството на небостъргача "Златен век"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Административен съд – София град (АССГ) от 25 юни, с което се спира административното производство, образувано в ДНСК за ново спиране на строежа на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал “Лозенец“.

Административното дело беше образувано пред ВАС по частна жалба на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) срещу определението на първоинстанционния съд. С него е допуснато обезпечение на предявен от „Артекс“ иск срещу ДНСК. Разпоредбите дават право на всеки да предяви иск, за да установи съществуването или несъществуването на административно право, когато има интерес от това и не разполага с друг ред за защита.

Според определението на ВАС АССГ правилно е приел, че представените от „Артекс“ доказателства за финансови вреди, които биха настъпили от последващо спиране на строежа, безспорно установяват и наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство с оглед изричните констатации относно валидността и срока на разрешението за строеж, пише в определението на ВАС.

Още по темата
Върховните магистрати приемат, че правилно процесното обезпечение е допуснато без изискване от страна на съда за представянето на гаранция от страна на „Артекс“. Причината е, че искът е подкрепен от достатъчно убедителни писмени доказателства и на следващо място за ДНСК не биха настъпили каквито и да е вреди от допуснатото обезпечение с оглед характера на приложената от съда обезпечителна мярка – спиране на административното производство по издаване на заповед за спиране на строежа.

Поради това представянето на гаранция би било безпредметно, тъй като тя служи за обезщетение на ответника за вредите от неоснователно допуснато обезпечение, каквито в случая не биха настъпили, се казва в становището на ВАС.

Припомняме, че миналия месец ДНСК отново спря строителството на 34-етажната сграда с мотива, че разрешението за строеж е изтекло. Според строителния контрол разрешението на „Артекс Инженеринг“ за строителството на „Златен век“ е било валидно до началото на 2020 г., а Върховният административен съд (ВАС) не се е произнасял по давността на документа. Заключението на първа инстанция, че строителното разрешение е валидно най-малко до края на 2022 г. пък било некоректно направено, твърдят от ДНСК.

В края на юни обаче „Артекс“ съобщи, че Административен съд – София град е спрял издаването на заповедта на строителния контрол за прекратяване на строителството на високата сграда.

От строителната компания обявиха, че сградата ще бъде построена и подчертаха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството ѝ, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери.

В подкрепа на продължаването на изграждането на високата сграда се обявиха също от Камарата на строителите в България и Националната асоциация на строителните предприемачи. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Златни пясъци" прехвърля "Морско око Гардън" и други имоти в ново дружество