IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Камарата на строителите подкрепи "Златен век"

Разнопосочните решения на българските институции са сигнал за нарушаване на бизнес климата и развитието на строителния сектор, счита камарата

13:25 | 29.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Камарата на строителите в България се обяви за продължаването на изграждането на проекта за небостъргач „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, след като вчера това направиха и от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

“Нашето разбиране е, че държавните и общински институции, на които по закон са възложени функции, свързани със строителния процес, са длъжни да действат законосъобразно, добросъвестно и компетентно при изпълнение на нормативно определените им правомощия. Проектът „Златен век“ е на такъв етап на строителство, който предполага, че всички обстоятелства, свързани с неговото изграждане, е трябвало отдавна да бъдат изяснени“, се казва в отворено писмо на Камарата на строителите, подписано от Управителния съвет и адресирано до служебния премиер Стефан Янев.

Строителната камара изразява притеснение от разнопосочните решения на българските институции, които според нея са сигнал за нарушаване на бизнес климата и развитието на строителния сектор.Тя е категорична, че в този момент и занапред меродавни следва да бъдат решенията на българския съд.

„Апелираме компетентните органи при взимане на отговорни решения да съблюдават принципите на правовата държава, да създават предпоставки за установяване на добър бизнес климат, разкриване на нови работни места и стимулиране на модерното развитие на градовете при спазване на европейското и национално законодателство“, се допълва в писмото.

В понеделник от съобщение до медиите на компанията зад проекта "Златен век" „Артекс Инженеринг“ стана ясно, че Софийският административен съд е спрял издаването на заповед на ДНСК за прекратяване на строежа на 34-етажната сграда.

Съдът е счел, че „последващо евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и трудно поправими вреди за дружеството“ в размер на милиони, допълват от компанията.

В началото на миналата седмица ДНСК отново спря строителството на небостъргача с мотива, че разрешението за строеж е изтекло. Според строителния контрол разрешението на „Артекс Инженеринг“ за строителството на „Златен век“ е било валидно до началото на 2020 г., а Върховният административен съд (ВАС) не се е произнасял по давността на документа. Заключението на първа инстанция, че строителното разрешение е валидно най-малко до края на 2022 г. пък било некоректно направено, твърдят от ДНСК.

Още преди официалното съобщение, че строителството на небостъргача ще бъде спряно служители на „Артекс“ протестираха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). От строителната компания обявиха, че сградата ще бъде построена и подчертаха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още