IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Артекс": Ще построим сградата "Златен век", защото е законна

Строителната компания предупреди, че ще заведе дело срещу държавата в Страсбург, ако срещу нея бъдат предприети "незаконосъобразни" действия

15:27 | 20.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителната компания „Артекс“, която стои зад небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, заяви в съобщение до медиите, че ще построи 34-етажната сграда, „защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието“.

Компанията опровергава „изявления на политически лица“, публикувани в социалните мрежи през последните дни, „с които се навеждат неверни твърдения за валидността на строителното разрешение на сградата „Златен век“, и допълва, че отново се прави опит за уронване на престижа й чрез манипулиране на общественото мнение.

„С решение от 14 май Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания“, пишат от „Артекс“.

„И двата състава на Административен съд София град в мотивите си постановиха, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ ще има действие най-рано до 19 ноември 2022 г. Така българският съд сложи точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост по отношение на една изцяло българска компания“, се казва още в съобщението.

Компанията допълва, че вярва във върховенството на закона и в професионалната експертиза и е убедена, че здравият разум ще надделее и новото служебно правителство, както и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова „няма да допуснат по случая отново да бъдат предприети незаконосъобразни действия от страна на администрацията“.

„Това би било проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава“, категорични са от „Артекс“.

И допълват: „Иначе по какво би се отличавал новият управленски модел, от този, който обществото се опитва да разгради сега? Ако едно изключително бизнес начинание бъде опропастено от властта без никакво законово основание, какъв сигнал би било това за стабилността на инвестиционния климат в страната?“.

Компанията предупреждава, че ако срещу нея отново бъдат предприети „незаконосъобразни и безотговорни действия“, няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, „които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци“.

Скандалът около „Златен век“ се разгоря покрай „Апартаментгейт“ през пролетта на 2019 г., когато се оказа, че законността на строителството на високата сграда се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката „Артекс“.

Освен това стана ясно, че в сгради на компанията, построени в квартал „Изток“, луксозни апартаменти са били закупени на занижени цени от представители на ГЕРБ на високи постове, включително тогавашните вътрешен министър Цветан Цветанов и председател на парламента Цецка Цачева. Двамата се разделиха с постовете си след скандала.

След избухването на "Апартаментгейт" тогавашните премиер Бойко Борисов и министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков се срещнаха с представителите на Инициативен комитет „Лозенец“ и поеха ангажимент за спирането на строителството на високата сграда.

В началото на април 2019 г. ДНСК спря за постоянно строителството на "Златен век" с два мотива - за нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. "Артекс" обжалва заповедта пред Софийския административен съд и в края на юли същата година съдът отмени заповедта на строителния контрол, като потвърди валидността на разрешението за строеж до 2028 г. Впоследствие ДНСК обжалва решението на съда пред Върховния административен съд (ВАС).

Съдебната сага около небостъргача се върна в отправната си точка през лятото на миналата година, след като ВАС отмени решението на първоинстанционния Софийски административен съд, с което беше отменена заповедта на  началника на ДНСК за спиране на строителството на високата сграда. Делото се върна за ново разглеждане от същия съд, но от друг състав.

Миналата седмица ВАС разреши окончателно продължаването на строителството на „Златен век“, след като остави в сила решението на Административен съд – София град от ноември м. г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на небостъргача.

Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 г. Според тях той не отговаря на изискванията на Общия устройствен план на София за височина, характер на застрояването и отстояния. Освен това жителите на квартала смятат, че компанията зад проекта „Артекс“ няма валидно строително разрешение.

В края на миналата година кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов поиска от директора на ДНСК Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на високата сграда. Според него строителството й е незаконно, защото презавереното строително разрешително е изтекло.

ДНСК реагира, като заяви, че няма да издаде подобна заповед, тъй като съдебното дело по казуса не е приключило. 

Вчера стана ясно, че началникът на ДНСК арх. Иван Несторов е преместен на друга позиция по негово желание. Той остава в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи пресцентърът на ведомството, без да уточнява на какъв пост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Боже каква наглост!Измамници щели да съдят държавата в Страсбург хахаха, какъв виц :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Не знам колко е законна тази сграда. Законите ги писаха тези с апартаментите.Обаче е алчна и просташка постройка. Да строиш така безогледно върху околните сгради не, е проява на добър вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още