IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК е изплатила 265 млн. евро на „Уорли Парсънс“ до прекратяването на договора

Това заяви изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев

21:45 | 18.09.18 г. 7
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В договора, който е бил сключен преди години между Националната електрическа компания (НЕК) и избраната за консултант на проекта АЕЦ „Белене“ – фирмата „Уорли Парсънс“, липсва клауза за преустановяването му, в случай че бъде прекратен основният договор за изграждането на централата от руската „Атомстройекспорт“.

Това обясни Петър Илиев – изпълнителен директор на НЕК ЕАД за БНР. Така просто е било въпрос на време НЕК отново да бъде осъдена, уточнява той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Арбитражният съд отсъди да бъдат платени на „Уорли Парсънс“ близо 32 милиона евро. Общо 265,863 млн. евро е изплатила НЕК на компанията до прекратяването на договора. 

„Този договор не защитава по никакъв начин инвеститора“, заяви Илиев. НЕК е трябвало да има консултант за всички договори, които се сключват, но никой не е предвидил, че няма да се сключи договор с „Атомстройекспорт“,  затова и няма клауза за прекратяване на договора с „Уорли Парсънс“.

„Това е заварено положение, защо няма клауза не мога да знам, договорът не защитава по никакъв начин инвеститора. По подобен начин компанията е била осъдена по проектите „Цанков камък“ и по договора с „Атомстройекспорт“. Осъдени сме да заплатим за извършената дейност по договора и издадени фактури, за извършени услуги, нефактурирани. Но голямата сума е за обезщетение - то е 21, 262 млн. евро при иск за малко над 43 млн. евро“, поясни изпълнителният директор на НЕК.

На практика Националната електрическа компания е спестила от първоначалния иск по делото около 23 млн. евро., по думите на Илиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 23 rate down comment 2
kurta007
преди 5 години
Кой може да е подписвал споразумение ? Ми то е елементарно да се сетиш. Подписано е от Министъра на енергетиката от БСП Драгомир Стойнев .Общо взето всички далавери около проекта създаден само с една цел, да се краде,а именно "гъола",и далавери за над 4 млрд долара вече ,са дело на другарите .Толкова хитри далавери,че даже правени преди 5-6г още дават плодове,а и както виждаме остават ненаказани.*** народ,слаба държава са казали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
"никой не е предвидил, че няма да се сключи договор с Атомстройекспорт, затова и няма клауза за прекратяване на договора с Уорли Парсънс." ............ Половин милиард лева от нашите данъци....?! Хайде сега като добри журналисти оповестете имената на тези, които са подписвали и одобрили договора.... ей така просто да знаем... не че някой ще им направи нещо... те ДАНС правят чадър на такива люде... да не говорим че и една друга чуждестранна служба също им помага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
за следващите парламентарни избори да се подготвите ... и може да ви се получи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
pecan
преди 5 години
В Китай имат решение за подписалите такъв договор . Бесят ги публично на площада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
KostadinovK
преди 5 години
Едни взимат големите пари и не носят никаква отговорност за грешните си, а другите плащат. И аз искам да съм такъв шеф :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още