IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бащата на нацията" Владимир Путин може и да има главоболия преди изборите

Избирателната комисия в Русия прие документите на досегашния президент, но опозиционният лидер Алексей Навални призова за бойкот на изборите

20:08 | 27.12.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Централната избирателна комисия на Русия днес прие от президента Владимир Путин пакета документи, които се изискват за кандидатиране на изборите за държавен глава, става ясно от съобщение на Комисията.

Досегашният президент е най-вероятният избор на руснаците, но може да се изправи пред някои проблеми по време на вота на 18 март 2018 година.

В срок от пет дни Избирателната комисия ще се произнесе дали Путин може да започне да събира подписи в своя подкрепа.

За да участва в изборите за президент през март, сегашният руски президент трябва да събере 300 хил. подписа, уточняват от институцията. Досегашният руски президент възнамерява да участва в тези избори като самоиздигнал се, а не като кандидат на "Единна Русия". Партията обаче вече го подкрепи и като независим кандидат.

В понеделник Комисията отказа да регистрира Алексей Навални за изборите през март, посочвайки неговата условна присъда като мотив. Днес, след регистрацията на Путин, той призова за бойкот на изборите, предаде Ройтерс.

Навални и негови поддръжници съобщиха, че ще организират протест на 28 януари в 85 руски града, включително и Москва и Санкт Петербург, с който ще призоват руснаците да не участват в изборите, насрочени за 18 март.

Този призив може да донесе проблеми за Кремъл и Владимир Путин, който се надява на максимално участие на избирателите в процеса, допълва още Ройтерс.

Навални се утвърди в социалните медии и организира едни от най-големите протести срещу властта в Русия. Но и подкрепата за него е минимална на фона на 80-те процента от руснаците, които поддържат Путин.

Владимир Путин е начело на Русия в последните 18 години - като президент или премиер. Ако спечели нов шестгодишен мандат, той ще управлява страната до 2024 година, когато ще навърши 72 години, изчислява агенцията.

Кандидатирайки се като независим кандидат, той иска да наложи своя образ на "баща на нацията", а не толкова като политически лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 6 години
Не, щеле да е грешка спрямо цялата картинка, не трябва дори да се прокрадне съмнение, че някой може да му е конкурент. Един вид, надежда всяка тука оставете, така отчайва народа, че вообще ще го допуснат да зависи нещо от него, обезверява хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Всъщност от 2-3 години най-големият град по население в Европа е Инстанбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
Императорът
преди 6 години
Направо умира от страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
"Бащата на нацията" Владимир Путин е с проблеми преди и след избори, защото Русия страда от липсата на защита срещу вредното влияние от рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 12
ABBA
преди 6 години
Право казваше професора, че 80% от българите били дееееееебилли!Айде да не са точно 80... Но на запад са поне 90 в политически смисъл.Как да регистрират Навални, като законът не го позволява?!?!?!?!?!?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 16
creepazoid
преди 6 години
Що не го оставят да си троши главата тогава, като е толкова безопасен!? Има едно обяснение - Путин се страхува от Навални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 11
Стефчо
преди 6 години
1-2 %...избирането на Навални за президент означава все едно ние да изберем Пасито за президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 7
Maksim30
преди 6 години
В статаията няма информация - колко процента е обществената подкрепа за основния опозиционен лидер Алексей Навални и какво щеше да се случи ако той нямаше криминална регистрация и участваше в изборите, на кое място го класират социолозите от Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 22
majnata
преди 6 години
Навални и Собчак са недоразумения в политическия живот на Русия ... на такива трябва веднага да им бъде посочено мястото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 13
Sakamano
преди 6 години
Царят-бащица по-добре да беше допуснал Навални. Той така или иначе вече си е осигурил преизбирането, затова няма нужда да дава още един повод на критиците си. Освен ако го притеснява какво ще говори по време на предизборните дебати, но тогава можеше просто да му спретне един "нещастен случай".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още