IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият румънски премиер Ливиу Драгня излиза предсрочно от затвора

Окръжният съд в Букурещ уважи молбата му за освобождаване заради добро поведение, след като той излежа малко над 2 г. и 2 месеца от присъдата си за корупция

19:00 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT</em></p>

Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Бившият лидер на Румънската социалдемократическа партия, осъден на 3 години и половина затвор за корупция през 2019 г., ще бъде освободен предсрочно, постанови съдът в четвъртък, предава АП.

Ливиу Драгня, който беше осъден от Върховния съд през май 2019 г. за служебно нарушение, беше считан за най-могъщия политик на Румъния по времето, когато беше издадена присъдата. 

Според прокурорите Драгня се е намесил, за да задържи двама души, наети от неговата партия, на работа в агенцията за социални грижи, докато той е бил държавен служител между 2008 и 2010 г. Двете жени признават, че са получавали заплати от държавната агенция, докато са работили за партията.

Драгня, който е излежал почти две години и два месеца от общата си присъда, обжалва в четвъртък пред окръжния съд в Букурещ. Според него доброто му поведение е основание за предсрочно освобождаване.

„Изпълних наказанието с благоприличие и достойнство“, казва Драгня пред съдиите. „Ходих на работа всеки ден, когато ми беше позволено. Участвах във всички курсове, на които ми беше позволено, никога не пропусках нито един ден“, посочва той.

Съдът заяви в четвъртък, че решението да се разреши условното му освобождаване е окончателно. По-ранна негова молба от април беше отхвърлена.

Под ръководството на Драгня през 2017 г. управляващата тогава партия PSD настоя да измени законите за правосъдието, което предизвика едни от най-големите антиправителствени протести в Румъния от падането на комунизма през 1989 г.

Драгня, който се зарази с COVID-19 в затвора, се оплаква и от лечението му по време на задържането му.

След като Драгня беше осъден през 2019 г., стотици румънци излязоха по улиците на столицата на Румъния, за да отпразнуват присъдата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още