Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Бизнес лидерите от ЦИЕ очакват силен пазар на сливания и придобивания тази година

В глобален план прогнозите са за стабилна или растяща икономика

Бизнес лидерите от ЦИЕ очакват силен пазар на сливания и придобивания тази година

Снимка: Pixabay

Лидерите на компаниите в региона на Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ) са изключително оптимистично настроени за пазара на сливания и придобивания през 2018 г. Това става ясно от 17-я Барометър на доверието в икономическата среда, изготвен от консултантската компания Ernst & Young (EY).

Според доклада 56% от ръководителите на компании от Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ) активно ще търсят сключване на сделки през следващите 12 месеца, а 79% от тях очакват подобрение и на икономическия растеж в глобален план.

Все по стабилна глобална икономика и по-силни местни икономики

Абсолютно всички регионални лидери очакват световната икономика да запази настоящите темпове на растеж или да отчете подобрение. Подобни са и очакванията им за развитието на местните икономики, както и за резултатите на собствените им компании. През следващите 12 месеца лидерите предвиждат положителен растеж и стабилно развитие на корпоративните печалби, възможностите за кредитиране и капиталовите оценки на глобално и местно ниво, показват резултатите от изследването.

Компаниите се фокусират върху нови възможности за растеж

Според консултантската компания балансът между органичен растеж на компаниите и растеж чрез придобивания е основна цел за лидерите от региона. Малко над една пета от тях посочват, че именно идентифицирането на възможности за растеж посредством сливания и придобивания и съвместни предприятия и съюзи ще бъде най-важната им цел за годината.

За 71% от анкетираните компании в региона на ЦЮИЕ обаче органичният растеж на техния бизнес остава най-важен фокус за месеците през 2018 г. В глобален мащаб 66% от компаниите се стремят към органичен растеж, показват още данните на проучването.

По отношение на неорганичния растеж инвеститорите както в ЦЮИЕ, така и в глобален мащаб считат, че сливанията и придобиванията предлагат повече възможности за реализиране на стойност в сравнение със съвместните предприятия и съюзи.

Предизвикателствата

Дигиталните технологии и трансформацията на бизнес моделите са двете основни предизвикателства за 27% от компаниите в региона, става ясно от изследването. Според 26% от фирмите допълнителен натиск върху тяхното развитие идва от все по-осезаемата конкуренция от страна на компании от други сектори – много често те усещат заплаха за бизнеса си от доскоро външни компании.

„Промяната в икономическия живот е осезаема и независимо дали тя се дължи на дигитализацията, на нововъзникващи стартиращи компании или на нови модели в поведението на потребителите, лидерите на компаниите избират проактивния подход спрямо заплахите. Като отговор на предизвикателствата близо 50% от тях планират да развият дигитални компетенции на екипа вътре във фирмата, докато една трета считат, че наемането на ръководни кадри с опит в технологиите, било то от тяхната индустрия или извън нея, е верният път за напред“, пише още в анализа на Ernst & Young.

Технологиите създават нуждата от обучение на персонала и отварят нови възможности за създаването на работни места. Малко под 30 на сто от участниците в изследването имат желание да преквалифицират или да обучат своите служители, за да могат да отговорят по-добре на технологичните промени през следващите 12 месеца.

Перспектива пред сливанията и придобиванията

Намеренията за сключване на сделки остават на рекордно високи нива, констатират още от Ernst & Young. Общо 53% от висшите ръководители ще се стремят активно към реализиране на сливания и придобивания през 2018 г. Очакванията за развитието на пазара на сделки през следващите 12 месеца се разпределят равностойно между подобряващ се (49%) и стабилен (48%), а основната мотивация за осъществяване на придобивания за участниците в изследването са фактори като увеличение на пазарния дял (32%), придобиване на иновации (23%) и разширение на бизнеса към нови географски райони (21%).

Конкуренция за активи

Според барометъра все по-активните фондове за дялови инвестиции оказват натиск върху придобиващите компании. Независимо от косвеното предимство на бизнес синергията от страна на стратегическите купувачи, дяловите инвеститори се конкурират на пазара за мащабни и качествени активи и често са склонни да понижат своите очаквания за вътрешната норма на възвращаемост, за да могат да приключат сделките успешно.

Ръководителите очакват рисковият капитал да допълни техните възможности за избор

Близо половината от лидерите на компании са ангажирани с корпоративни инвестиции в рисков капитал (Corporate Venture Capital - CVC). На този етап обаче общият дял от планирания капитал за придобивания, осигуряван от CVC, остава нисък — между 6% и 10%, според 48% от анкетираните.

Предпочитаните сектори

Когато говорим за най-привлекателните области за инвестиции, най-голям интерес за осъществяване на придобивания се наблюдава в сферата на телекомуникациите (80%), технологиите (70%) и науките за живота (69%), коментират консултантите. Според тях от географска гледна точка ръководителите от ЦЮИЕ са склонни да инвестират преди всичко в САЩ, следвани от Гърция, Турция, Чехия и Румъния.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Кремъл се оплаква от проблеми в разследванията за Навални