IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ отпуска заем за подобряване на гръцката енергийна ефективност

Сума от 100 млн. евро ще бъде заета на най-голямата гръцка банка „Пиреус“ за отпускане на заеми за подобряване на консумацията на ток

14:39 | 08.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще подпомогне намаляването на сметките за ток, които гръцките домакинства плащат, като ги стимулира да подобрят енергийната си ефективност, предава Dnes.bg.

Сума от 100 млн. евро ще бъде заета на най-голямата гръцка банка „Пиреус“ за отпускане на заеми за подобряване на консумацията на ток в съществуващите жилища, за подобряване на уличното осветление и за водните помпи на ток, използвани от частни лица.

Финансовата инжекция от банката, която е собственост на 28-те правителства на страните от ЕС, ще подобри условията, при които се отпускат заемите за подобряване на енергийната ефективност и ще увеличи размаха на програмата на гръцката „Пиреус“, като покрие 80% от финансовите й рискове от отпускане на кредити на граждани, се казва в съобщение на ЕИБ.

Според европейската банка това ще доведе до намаляване на сметките за ток на  гръцките домакинства вследствие на намаляване на енергийното им потребление.

Заемът от 100 млн. евро е най-големият по рода си в ЕС, отпускан от ЕИБ по програмите за енергийна ефективност, и ще позволи на граждани от цяла Гърция да се включат в нея.

По данни на Европейската комисия номинално цените на електричеството са най-ниски в България, докато най-високи те са в Дания и в Германия. Гръцкият ток е на стойност под средната за ЕС, като страната се нарежда 11-а след Швеция и преди Кипър с 1,94 евро за Кв/ч електроенергия при 0,96 евро за България.

Преизчислено през доходите обаче българите плащат най-скъпо тока в цяла Европа, следвани от латвийците и шведите.

Спрямо доходите електричеството е най-евтино в Люксембург и в Холандия. Според специализирания блог Storm Report средният българин плаща 3% от месечния си доход за разходите си за ток при 1,9% в ЕС. Гръцкият гражданин дава 2 на сто от месечния си доход за сметката за електричество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още