IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обсъжда започването на предприсъединителни преговори с Албания и Македония

Европейската комисия заяви през април, че Албания и Македония са постигнали достатъчен напредък, за да започнат преговорите за членството им в блока

13:29 | 26.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните от Европейския съюз обсъждат днес дали да дадат зелена светлина за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Македония, въпреки че някои членки изразиха опасения във връзка с корупцията и състоянието на правовата държава в двете кандидатки, съобщава БТА.

Европейската комисия заяви през април, че Албания и Македония са постигнали достатъчен напредък, за да се постави начало на преговорите за членството им в съюза.

След скорошното решаване на продължителния спор между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, мнозинството от членките на ЕС вече са готови да започнат предприсъединителните преговори.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви, че двете страни са постигнали „забележителен напредък в сферата на върховенството на закона и независимостта на съдебната система“ и затова Германия подкрепя започване на преговорния процес.

„Мога само да призова още веднъж нашите приятели от Холандия и Франция да не застават на пътя към необходимия консенсус", заяви Рот преди среща на външните министри на ЕС.

От своя страна холандският външен министър Стеф Блок също посочи, че двете държави са отбелязали „съществен напредък“. Въпреки това той допълни, че „същевременно все още не са постигнали всичко“. „Искаме да видим резултати в борбата срещу корупцията и по отношение на правовата държава“, допълни дипломатът.

Въпреки това германският министър по европейските въпроси посочи, че е оптимист за постигането още днес на споразумение, отбелязвайки, че Германия е предложила компромис.

„Ние може да поставим въпроса за някои безпокойства днес и да заявим ясно, че по-специално Албания трябва да изпълни някои предварителни условия, за да отвори преговорните глави“, посочи той, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още