IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът TANAP ще заработи предсрочно заради извънредните избори в Турция

Газопроводът е част от Южния газов коридор, на който ЕС възлага надежди за диверсификация на газовия пазар

11:58 | 03.05.18 г.
<p>
	Трасето на Южния газов коридор. <em>Графика ТАР</em></p>

Трасето на Южния газов коридор. Графика ТАР

Церемонията по въвеждане в експлоатация на Трансанадолския газопровод (TANAP) ще бъде изтеглена с няколко седмици, става ясно от коментар на представители на азербайджанската газова компания Socar пред турското издание Hurriyet.

Причината са извънредните избори в Турция, насрочени за 24 юни. Първоначалните планове бяха газопроводът, част от Южния газов коридор, да заработи в началото на юли. Сега обаче точната дата е променена на 19 юни. Тя е била дискутирана по време на среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган с президента на Азербайджан Илхам Алиев, допълва Azer News.

TANAP е част от подкрепения от Европейската комисия проект за Южен газов коридор, по който трябва да се транзитира газ от Каспийския регион към Европа.

От Турция азерският газ ще продължи към Европа през Трансадриатическия газопровод (TAP), чрез който и България ще може да получава договорените преди години количества газ от находището "Шах Дениз" II.

Чрез Южния газов коридор Европа получава реална диверсификация на източниците и трасето на природния газ. През него на първо време ще бъдат транспортирани 16 млрд. куб. метра природен газ годишно. 10 млрд. от тях са предназначени за Европа, останалите количества ще останат в Турция.

При изграждането на допълнителни компресорни станции капацитетът на Южния газов коридор може да се увеличи двойно.

Общата дължина на TANAP е 1850 километра. Според оценки на медиите разходите за изграждането на газопровода са около 7,9 млрд. долара.

Предварителните разходи за строителството на следващия етап на трасето - ТАР, са 4,5 млрд. евро. Трасето на газопровода, което преминава през Гърция и Албания, е 878 километра, чието строителство върви по план, както уверяват от проектната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още