Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

"Газпром" отчита рекордна тримесечна печалба от скъпия газ

Цената на руския газ в Европа през третото тримесечие надхвърля 304 долара за 1000 куб. метра

"Газпром" отчита рекордна тримесечна печалба от скъпия газ

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Руският енергиен гигант "Газпром" записа рекордна тримесечна печалба от 581,8 млрд. рубли (7,8 млрд. долара), което се дължи на високите цени на газа в Европа, става ясно от финансовия отчет на компанията за третото тримесечие на годината. Очакванията са за още по-добри резултати и през последните три месеца на годината.

В първите девет месеца на годината приходите от продажба на газ надхвърлят 6,7 трилиона рубли (90,2 млрд. долара), като само в Европа те са достигат 2,4 трилиона рубли. Доставените обеми на европейските клиенти са 176 млрд. куб. метра. За сравнение, през същия период на 2020 година "Газпром" е доставил на своите европейски клиенти 154 млрд. куб. метра, като приходите от това достигнаха 1,1 трилиона рубли.

Средната цена, по която "Газпром" продава газ в Европа, през деветмесечието на тази година е 238 долара за 1000 куб. метра спрямо 122 долара година по-рано.

Още по темата

Само за третото тримесечие на 2021 година средната продажна цена на руската компания в Европа достига 304 долара за 1000 куб. метра, или 2,6 пъти повече спрямо миналата година, се казва в изявление на зам.-ръководителя на компанията Фамил Сагидов, публикувано на сайта на "Газпром".

Проектната компания, която управлява "Северен поток" 2 - дъщерното дружество на "Газпром" Nord Stream 2 AG, не се е отказала и от спора с ЕК относно приложението на промените в Газовата директива към газопровода, допълва още ТАСС. Документът постановява, че операторите на газопроводни мрежи трябва да бъдат независими от компаниите, добиващи природен газ, както и че 50% от капацитета на тръбите трябва да бъдат запазени за алтернативни доставки.

С промените от 2019 година Газовата директива вече обхваща и морските газопроводи. Възражението на "Газпром" е свързано именно с датата на въвеждането на новите правила - в този момент строителството на "Северен поток 2" вече беше започнало и руската газова компания претендира, че проектът би трябвало да бъде "заварено положение".

"Газпром" вече загуби съдебната битка в Германия по този казус.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 5 месеца
Това е средна цена при положение, че поскъпването започна в края на периода и че над 2/3 от продажбите са на вътрешния пазар. Тримесечният е добър, но деветмесечният ного ме кефи... а годишният още повече ще ме кефи !!!!
1
 
4
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ми изтриха ме :)Ще повторя - това не може да е вярно, пръдлеФ сега ще дойде да ни обясни нагледно.
0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Брех.Вече повече от час и нито един коментар!Аде бе ей стига сте дрямали

Още от Централна и Източна Европа
САЩ смятат, че Русия променя военната си стратегия за Донецк