IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще решат банките от Източна Европа на следващите си срещи?

Централните банкери в региона се различават в подхода си, но като цяло са разделени на два лагера

14:16 | 27.03.18 г. 1
<p>
	Сградата на Националната банка на Унгария. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Националната банка на Унгария. Снимка: Архив Ройтерс

Централните банки в страните от Източна Европа ще проведат срещи в рамките на следващите три седмици. Всички те обаче се различават в подхода си към лихвените проценти, пише в свой анализ Bloomberg.

Чешката република се превърна в първата европейска страна, която повиши лихвите си през 2017 г., а Румъния скоро след това я последва. И двете страни могат да продължат да увеличават разходите по кредитирането през тази година или в началото на 2019 г. За разлика от тях Полша и Унгария в средносрочен план ще използват друга стратегия - те вероятно ще останат в процес на изчакване докато слабата инфлация продължава да поддържа лихвените проценти на рекордно ниско ниво за по-дълго.

„Имаме два лагера: от една страна Полша и Унгария, които вярват, че ниските лихвени проценти ще увеличат заетостта и вероятно ще оставят лихвите без промяна до 2020 г., и Чехия и Румъния, при които се очаква повече увеличения на лихвите“, коментира Гийом Треска, старши стратег Развиващи се пазари в Credit Agricole.  

Това са част от съображенията на централните банкери в региона:

Унгария в изчакване

Унгарската национална банка ще потвърди, че запазва лихвени проценти ниски на срещата на 27-и март, като актуализираните икономически прогнози не показват признаци на прекомерен инфлационен натиск. Ръстът на потребителските цени се забави до 1,9% през февруари и падна под долния праг на толерантност от страна на централната банка. Регулаторът очаква инфлацията да се покачи до края на годината, като по тази причина ще запази лихвата си непроменена на ниво от 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още