IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл се оплаква от проблеми в разследванията за Навални

Политикът си иска обратно дрехите, в които е бил в деня на отравянето, а Кремъл отказва да ги предаде

18:38 | 22.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия се оплаква от трудности в разследването по казуса с отровения кремълски критик Алексей Навални.

Служителите на Навални били премахнали много доказателства, което затруднявало проверките, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, цитиран от агенция Интерфакс. По отношение на молбата на Навални да си върне дрехите, които е свалил в болницата в Омск, Песков каза: „При цялото ми уважение към пациента, ние не се занимаваме с дрехи. Това не е нашият профил”.

Навални подозира, че следите от невротоксина от групата Новичок, който е обявен за забранен под общата забрана за химическо оръжие, са залепнали по дрехите.

Служителите на Навални са премахнали голямо количество доказателства, казва Песков. "Не знаем какво още са взели със себе си, но ясно знаем, че са взели нещо важно със себе си", каза Песков, без да дава никакви подробности.

Навални от своя страна обвини руските следователи, че са отстранили дрехите му като „решаващо доказателство“. Досега Русия отхвърля всички твърдения, че е извършена атака с отрова срещу Навални. Три лаборатории, включително една от Бундесвера, обаче вече са потвърдили отравянето. Германия призовава Русия да разкрие престъплението, а досега Русия безуспешно иска публикуването на лабораторни резултати.

Навални припадна на 20 август при полет от сибирския град Томск до Москва. След междинно кацане поради извънредната ситуация той бе лекуван в болницата в Омск. Там той е бил съблечен, поставен в кома и сложен на изкуствено дишане. Не е ясно къде точно са дрехите му. Твърди се, че разследващите са ги взели със себе си.

На 22 август 44-годишният мъж бе откаран в Германия по настояване на семейството си. Там той се лекува в университетската клиника Charité в Берлин. Оттам той коментира и случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
типичното за Путин чувство за хумор ... а Макрон може да бъде гъбаркан всякак ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Това вече заприличва на сапунка. На всички участници, май им е скучно да подържат интригата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Нямах желание да коментирам темата, но според мен путин счупи тъпoмeра с това свое разсъждение : "Президент России Владимир Путин в разговоре с французским коллегой Эммануэлем Макроном предположил, что Алексей Навальный мог сам случайно выпить яд по неустановленным причинам и отравиться. Подробности разговора, который состоялся 14 сентября, раскрыты в статье Le Monde."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още