IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонското правителство оцеля при вота на недоверие

Гласуването се смяташе за изпитание за реформаторската програма на премиера Зоран Заев

08:39 | 12.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът Зоран Заев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът Зоран Заев. Снимка: Архив Ройтерс

Македонското правителство оцеля при вота на недоверие, внесен срещу него от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заради подхода на кабинета в отношенията с България и Гърция, предаде Ройтерс.

Гласуването се смяташе за изпитание за реформаторската програма на премиера Зоран Заев и политиката за подобряване на отношенията с двете съседки като стъпка за присъединяване към ЕС и НАТО.

Шейсет и двама депутати в 120-местния парламент гласуваха против вота на недоверие, а 40 "за".

Националистическата основна опозиционна партия беше заявила, че ратифицираният през януари договор за добросъседство с България е вреден, и обвини правителството в липса на стратегия в преговорите с Гърция за уреждане на тлеещия от 1991 г. спор за името "Македония", отбелязва Ройтерс.

Тя също така обвини Заев, че не е изпълнил предизборните си обещания да подобри състоянието на икономиката, да реформира съдебната система и да осигури медийна свобода.

През 1991 г. Македония обяви независимост и избегна войните, които разтърсиха бивша Югославия. През 2001 г. обаче Македония беше на прага да се разпадне след предприетите от голямото албанско етническо малцинство въоръжени действия.

Поради спора с Гърция двумилионната страна не е постигнала особен напредък в присъединяването си към ЕС и НАТО. Гърция е против използването от бившата югорепублика на името "Македония" с мотива, че то е предпоставка за териториални претенции към едноименната северна гръцка област.

Разискванията по вота на недоверие, който беше внесен от ВМРО-ДПМНЕ, започнаха още вчера сутринта. ВМРО-ДПМНЕ се върна в парламента след бойкот, който започна през декември. Тогава петима от депутатите на партията бяха арестувани заради сблъсъците миналата година в парламента между протестиращи националисти и депутати, при които беше ранен и Заев.

Присъствието й е важно за приемането на законите, включително на този за съдебната реформа, който е условие за присъединяване към ЕС и изисква мнозинство от две трети.

"Господин Заев, Вие оглавявате най-неефективното и най-недееспособното правителство в историята на страната ни", каза пред депутатите Драган Данев, координатор на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ.

"Това не го казвам само аз или партията ми, това е усещането на хората. Това правителство показа, че няма капацитета да притежава изпълнителната власт", заяви той.

Правителството на Заев встъпи в длъжност през май, когато беше сложен край на двегодишна политическа криза, довела до падане на управлението на ВМРО-ДПМНЕ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 1
beinsa
преди 6 години
Ситр преродбеници се българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
beinsa
преди 6 години
Браво, Заев!Всички сме с теб!Разбий македонизма и ребългаризирай Македония!Сите преродбеници се ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още