IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардери са купили резиденцията в Крим вместо Путин?

Разследващи журналисти твърдят, че купувач на имението е близката до Кремъл банка "Россия"

16:44 | 11.02.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент обича лукса. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Руският президент обича лукса. Снимка: ЕРА

Част от европейската история е написана тук: в Ореанда, на Черно море, бившият федерален канцлер на Германия Вили Бранд се срещна с лидера на съветската партия Леонид Брежнев. Разговорът между двамата политици продължи 16 часа, през които Бранд искаше да провери възможности за това как може да бъде доразвита противоречивата „Остполитик“ (политика за Изтока) към Съветския съюз на неговата коалиция между Германската социалдемократическа партия и Свободната демократическа партия.

Сега малкият град Ореанда в Крим отново е в заглавията на медиите и отново е свързан с московски топ политици. Репортери от престижната разследваща платформа Project твърдят, че милиардери приятели на руския президент са закупили бившата съветска държавна резиденция „Глициния“ вместо лично Владимир Путин (прочетете руската статия тук). 

След разпадането на Съветския съюз имотът - както и целият полуостров Крим - беше част от Украйна. След анексирането на полуострова с военна сила, в нарушение на международното право, от 2014 г. Москва отново контролира района. През 2019 г. руските медии съобщиха, че „Глициния“ е продадена на неизвестен купувач на цена от около 15 милиона долара.

Сега екипът на Project съобщава, че мистериозният купувач е просто посредник. Журналистите дори са го издирили: казва се Янис Е. Необичайно предвид сумата на покупната цена - Е. очевидно живее в обикновена сглобяема сграда в източната част на руската столица Москва. Според журналистическото разследване той си изкарва прехраната като учител по кунг-фу.

Според разследващите журналисти действителният собственик може да бъде разчетен от документите за регистрацията. Всъщност имотът е част от банковата империя „Россия“, базирана в Санкт Петербург. Кредиторът бе изграден от няколко близки спътници на Путин, които сега са сред най-богатите хора в страната. Основният акционер днес е милиардерът Юрий Ковалчук. В края на ноември Project вече съобщи, че любовница на държавния глава - и предполагаема майка на незаконната дъщеря на Путин - се е обогатила като акционер в банката „Россия“.

През последните месеци зачестиха разкритията за лукса на Путин и хората около него. Основните бяха филмът на Алексей Навални за луксозна резиденция, построена близо до Геленджик. Кремъл отрече, че имотът има нещо общо с президента - и представи Аркади Ротенберг, приятел от детството на държавния глава, като истински собственик. Други медии обаче също бяха открили множество индикации, че действителният собственик е президентът. Порталът Medusa например оцени многобройни търгове от региона и е говорил с подизпълнители на строителната площадка. Повечето открито са заявили, че строежът е „за президента“.

Дали „Россия“ в действителност е купила имота в Крим за Путин, не се подкрепя от документи. Журналистите само посочват, че банката се появява в различни случаи като притежател на предмети, които всъщност се използват от президента.

В случая с кримската вила в Ореанда те добавят и забележителна историческа подробност: според „Projekt“ Путин е държал под око комплекса в Ореанда много преди анексирането. През 2004/2005 г. руската държавна банка ВTБ е искала да купи вилата и даже е платила депозит. Тогава сделката се е провалила поради противопоставяне от страна на тогавашния украински премиер Виктор Янукович.

Първоначално преговорите са се водели директно с администрацията на Кремъл, а ВTБ  е влязла в преговорите едва по-късно. Основният свидетел на това твърдение е не друг, а Леонид Кучма, тогавашен президент на Украйна. За всички замесени е било ясно, че става въпрос за „резиденция за руския президент“, цитира Projekt част от мемоарите на бившия държавен глава. От статията не се разкрива дали медията се е конфронтирала с Кремъл или банката заради своите изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
ЗАЩО дворецът да не може да е собственост на Жужето?! На вас комунистите Путин и ти Ватников собствената ви извратена идеология комунизма,ви е изпила мозъка!!! Пак да попитам,защо да не може Путин да има дворец?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Пак мокри сънища а......П.С. я ни просветли нас непросветените кога китайците са завладявали и държали териториално СИБИР.... че явно ние не знаем. Явно ти имаш нов истински прочит на историята...А че китайски крак не е стъпвал в Сибир до средата на 20 век... това е фалшива новина....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
И какво ще правиш на Байкал - ибpици на китайците ли? Байкал е свещенно китайско езеро и китайците се отправят на поклонение към него, а не на почивка. Наистина не ми се обяснява, колко от русия китайците считат за своя територия. Мисля че имат право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
кви 1000 биткойна те преследват па тебе ... :))) ... ти ако имаш половин биткойн нема да може да се говори вече с тебе ... :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много ясно, че е по документи е на някой от обкръжението, да не би някой да очаква нотсриалния акт да е на Жужето!? Путин вор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
И ще ми останат много кинти, да си дигна хотел на Байкал,и аз да се подпъча на лодка като дядя Вова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
"Разследващи журналисти твърдят, че купувач на имението е близката до Кремъл банка "Россия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
За 1 000 биткойна и аз мога да си купя мрежа от PRESSтитутки,които да твърдят, че в Инвестора се занимават с прогресивниЛГБТ практики...При това и доказателства ще си намеря. Няма значение какви,важното е, че ще са в златно целофанче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още