IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз и Газпром в спор кой е спечелил арбитража за газовите доставки

Съдът понижава цената на газа за спорния период през 2014 г., но отказва намалението да се приложи със задна дата за годините, за които Киев искаше компенсация

17:34 | 22.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И Украйна, и Русия заявиха днес, че са победители в газовия спор, който бе гледан от арбитраж. Арбитражният съд в Стокхолм понижи цените на руското синьо гориво, но потвърди задължението на Киев да го купува, макар и в по-малки обеми, предава Франс прес.

От идването на власт на прозападните сили в Киев през 2014 г. двете страни са в конфликт за газовите доставки. И Нафтогаз, и Газпром искат от другата страна плащане на десетки милиарди долари компенсации, като случаят беше отнесен в Арбитражния съд в Стокхолм.

Решенията на арбитража са много сложни и не бяха обявени публично, а подробностите по тях бяха съобщени само частично от двете страни по спора, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Нафтогаз спечели арбитража", резюмира украинският оператор в комюнике.

"Въпреки твърденията на Нафтогаз, арбитрите потвърдиха основните принципи на договора и удовлетвориха голяма част от исканията на Газпром", отговори руският газов гигант.

Според подробностите, разкрити от двете страни, съдът наистина е понижил цената на газа за спорния период през 2014 г., но е отказал намалението да се приложи със задна дата за годините, за които Киев искаше компенсация. 

Съдът е потвърдил и принципа "вземай или плащай", но пък е намалил обема на синьото гориво от 32 млрд. куб.м на 5 млрд. куб.м, което отговаря на реалните потребности от внос, посочи Нафтогаз.

Украйна спря в края на ноември 2015 г. всякакви плащания на Русия и започна да купува природен газ от европейски страни.

Според Газпром Нафтогаз ще трябва да плати 2 млрд. долара заради просрочени плащания, които не са били направени заради спора за цената.

Нафтогаз обаче подчерта, че съдът е удовлетворил искането на украинската компания да не плаща 56 млрд. долара по "вземай или плащай". Украинският оператор оцени, че решението на съда му е спестило над 75 млрд. долара по споровете за прилагането на договора за целия му срок (2009-2019 г.).

Нафтогаз подчерта, че иска 16 млрд. долара обезщетение по друг спор - за транзита на руски газ за Европа, който е бил транспортиран през украинска територия. Решението по този спор се очаква през февруари 2018 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още