IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският парламент одобри съдебна реформа за размразяване на средства от ЕС

Страната заменя спорната съдийска дисциплинарна камара с нов орган, което разчиства пътя да получи милиарди евро от възстановителния фонд на съюза

22:58 | 26.05.22 г.
<p>
	Законопроектът за съдебната реформа беше подготвен от президента Анджей Дуда.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Законопроектът за съдебната реформа беше подготвен от президента Анджей Дуда. Снимка: EPA/БГНЕС

Полският парламент гласува в четвъртък в подкрепа на законопроект, който ще замени спорна съдийска дисциплинарна камара с нов орган, разчиствайки пътя на страната да получи милиарди от възстановителния фон да Брюксел за COVID-19, предава Ройтерс.

Грантове и евтини заеми на стойност над 35 млрд. евро бяха замразени заради спор за върховенството на закона, но сега Варшава изглежда ще получи парите, след като бяха договорени условията с Европейската комисия за деблокирането им.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис заяви във вторник, че одобрението за полския Национален възстановителен фонд, което е необходимо за разблокирането на средствата, вероятно ще бъде получено до дни.

Очаква се председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да посети Варшава на 2 юни, за да отбележи одобряването на плана.

Но критици на управляващите националисти в Полша твърдят, че законопроектът за съдебната реформа, който е подготвен от президента и съюзник на правителството Анджей Дуда, не стига твърде далеч в гарантирането, че съдиите няма да бъдат подлагани на политически натиск.

Полската управляваща коалиция беше разделена как да приложи реформата, като ултраконсервативната партия „Обединена Полша“ на министъра на правосъдието Збигнев Жобро, по-малкият партньор в правителството, се противопоставя на плановете съдиите да бъдат подлагани на проверка за безпристрастност, което според партията може да парализира съдебната система.

В окончателната версия на законопроекта проверката за безпристрастност не може да бъде използвана ретроспективно в случаи, когато е била издадена присъда.

„Окончателната версия на приетия Закон за Върховния съд взема предвид всички ключови резерви на „Обединена Полша“ по проекта“, заяви заместник-министърът на правосъдието и депутат от „Обединена Полша“ Себастиан Калета в Twitter.

Брюксел заяви, че Варшава трябва да приложи решение на Съда на ЕС, което изискваше разпускането на камарата, за да може страната да получи средствата от възстановителния фонд. Съдът наложи глоби на Полша за 1 млн. евро на ден заради отказа ѝ да го направи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още