IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският Уотъргейт: Качински призна, че властите разполагат със софтуера Pegasus

Според правосъдния министър на страната системата е била използвана "съгласно закона"

21:30 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на управляващата партия на Полша &quot;Право и справедливост4 Ярослав Качински. <em>Снимка: EPA/WOJCIECH OLKUSNIK POLAND OUT</em></p>

Лидерът на управляващата партия на Полша "Право и справедливост4 Ярослав Качински. Снимка: EPA/WOJCIECH OLKUSNIK POLAND OUT

Ярослав Качински, председател на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (PiS) и де факто лидер на страната, потвърди, че правителството разполага със софтуерната система за хакване Pegasus.

Той обаче отрича тя да е била използвана срещу опозиционни политици в кампанията за парламентарните избори през 2019 г., съобщава Politico.eu.

„Би било лошо, ако полските служби нямаха този тип инструмент“, коментира Качински в интервю за десния седмичник Sieci. Интервюто е публикувано в петък.

Това е първият път, когато политик от управляващата партия на високо ниво потвърждава, че правителството притежава системата. Досега партийни и държавни служители омаловажаваха или отхвърляха подобна възможност.

Миналия месец Качински отрече да знае нещо за злонамерения софтуер.

„След поредица от лъжи от политици от PiS най-накрая стана възможно да се изтръгне истината от Качински“, писа в Twitter Кшищоф Брейза, който оглави кампанията на опозиционната Гражданска платформа през 2019 г.

Според Citizen Lab - базиран в Канада орган за наблюдение на киберсигурността, Pegasus е бил използван срещу полски журналисти, адвокати и опозиционни политици. Качински отрича тези твърдения, като казва, че „историите на опозицията за използването на Pegasus за политически цели са пълна глупост“. „Нито Pegasus, нито някакви услуги, нито някаква тайно получена информация са изиграли роля в предизборната кампания през 2019 г. Те [опозицията] загубиха, защото загубиха, не трябва да търсят такива оправдания днес“, коментира той в интервюто.

Качински не изключва обаче напълно, че телефонът на Брейза не е бил хакнат. Той казва, че опозиционният сенатор е свързан с „подозрителни престъпления“. Това е нещо, което Брейза отрича и заплашва, че ще съди всеки, който излезе с такива твърдения.

Брейза казва, че телефонът му е хакван 33 пъти преди изборите през 2019 г. Според него текстови съобщения са били изтеглени от телефона му и използвани от държавната телевизия, която е тясно свързана с управляващата партия, за да го атакува.

Пробивът беше потвърден в петък от Amnesty International. „Тези констатации са шокиращи, но не и изненадващи. Те пораждат сериозни опасения не само за политиците, но и за гражданското общество в Полша като цяло, особено предвид контекста на постоянната и сериозна загриженост за правата на човека и върховенството на закона“, коментира Анна Блашчак, полският директор на Amnesty, в изявление.

Роман Гиертих, адвокат, свързан с опозицията, и Ева Вжосек, прокурор, която имаше нееднократни сблъсъци с министъра на правосъдието и главен прокурор Збигнев Зиобро, също казват, че телефоните им са били хакнати от Pegasus.

Зиобро настоява, че всяко използване на Pegasus е извършено „съгласно закона“.

Опозицията настоява за парламентарно разследване на скандала с употребата на софтуера, който вече се определя като Уотъргейт на Полша.

Pegasus е разработен от израелската фирма NSO Group и се продава главно на държавни организации. Системата може да направи пробив на телефони, като на теория трябва да се ползва за борба с престъпленията и тероризма.

Споровете около използването на софтуера избухнаха миналото лято, когато разследване, наречено Pegasus Project, установи, че той е бил използван в повече от 50 държави срещу членове на гражданското общество, политици, адвокати, журналисти и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още