IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия спира "златните визи" за руснаци и ще замразява активи

Президентът на Украйна отказва да участва в преговори в Минск, защото от Беларус "летят ракети"

10:24 | 27.02.22 г. 1
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски. <em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Португалия спира издаването на „златни визи“ на руснаци. Това обяви външният министър на страната Аугусто Сантос Силва, цитиран от Ройтерс.

Страната предвижда да забрани влизането на руснаци, както и да замразява активи.

Лисабон ще изпрати и военно оборудване на Украйна, където в момента има 14 португалски граждани, посочва министърът.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към гражданите на Беларус, след като украинските сили са свалили крилата ракета, изстреляна от територията на страната.

Зеленски коментира, че не може да приеме предложение за мирни преговори, които да се водят от „всяка страна, от чиято територия летят ракети“.

Украинският президент посочи в обръщението си, че беларусите трябва да решат кои са и как ще гледат децата си и съседите си в бъдеще.

„Много градове в Украйна оцеляват в условия, в които са били за последно през Втората световна война“, посочва той и допълва, че ако не е имало агресивни действия от беларуска територия срещу Украйна, можеше и да има мирни преговори в Минск.

Зеленски подчертава, че Украйна е предложила да се водят преговори в Унгария, Словакия, Полша, Турция или Азербайджан.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руска делегация отива в беларуския град Гомел, който е близо до границата с Украйна, за преговори. Делегацията включва представители на администрацията на президента Владимир Путин, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други ведомства на Русия.

Володимир Зеленски отправи и друг призив тази сутрин – към чужденците, които да отидат в Украйна и да се включат в боевете. „Всеки, който иска да се включи в защитата на сигурността в Европа и света, може да дойде и да застане рамо до рамо с украинците“, казва той.

Съгласно наредбата за военната служба във въоръжените сили от чужденци и лица без гражданство, одобрена с Указ на президента на Украйна от 10 юни 2016 г., чужденци имат право да влизат във въоръжените сили на Украйна за военна служба по договор на доброволни начала, включително в редиците на Силите за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна, посочва се в разпространено съобщение на Министерството на отбраната на страната.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Всички бързат да откраднат каквото могат. Че после знае ли се дали се знае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още