IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се гаранциите по линията InnovFin за насърчаване на иновативни фирми

Програмата вече става активна и за лизингови клиенти

15:39 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карло Вивалди по време на скорошно посещение в залата за иновации на УниКредит Булбанк Innovation Hub. <em>Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Карло Вивалди по време на скорошно посещение в залата за иновации на УниКредит Булбанк Innovation Hub. Снимка: УниКредит Булбанк

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит подписаха споразумение за увеличаване размера на гаранциите по линията InnovFin, насочена към развитие на иновациите. Заедно с първоначално подписаното рамково споразумение в размер на 160 милиона евро иновативни малки и средни предприятия (МСП) и дружества със средна пазарна капитализация в осем държави в Централна и Източна Европа ще имат достъп до финансиране, равняващо се на половин милиард евро.

Целта е подобряване на достъпа до финансиране на бизнеса в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, съобщиха от УниКредит Булбанк.

Новото споразумение ще позволи на УниКредит да предложи чрез своите банки и лизингови дружества допълнително финансиране на стойност 340 млн. евро за иновативни компании.

От там напомнят, че InnovFin е активeн партньор на банката от края на 2016 г. за малки и средни иновативни предприятия.

Новото за България по InnovFin е свързано с добавянето като посредник по програмата и на УниКредит Лизинг с общ портфейл 15 млн. евро. Така програмата вече става активна и за лизингови клиенти.

Споразумението се осъществява с подкрепата на Хоризонт 2020, Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които са в основата на Плана за инвестиции за Европа.

Банките от групата на УниКредит в Босна и Херцеговина, и Сърбия ще се възползват от подкрепата на гаранции, предоставени от ЕИФ по Хоризонт 2020, Програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, а гаранционните споразумения с банките на УниКредит в България, Хърватия, Чехия и Словакия, Унгария и Румъния ще бъдат подкрепени от ресурси, идващи от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Еврокомисарят с ресор заетост, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен отбеляза: ”Географският обхват на ЕФСИ е от първостепенна важност и по силата на днешното споразумение с УниКредит ще подпомогне шест страни от ЦИЕ. МСП в тези страни членки, както и тези в  две съседни държави, могат да кандидатстват в УниКредит за кредити, гарантирани от бюджета на ЕС, с цел стартиране и разширяване на техния бизнес”. 
 
Главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Гилиберт посочи, че с увеличението на гаранционното споразумение повече от 500 иновативни МСП ще се възползват от новите възможности за финансиране, предоставени от УниКредит в осем държави чрез 13-те дъщерни дружества на финансовата група.

Карло Вивалди, директор на УниКредит за ЦИЕ, подчерта, че по силата на увеличението на гаранционното споразумение допълнително ще се подпомогнат иновативни МСП в държавите, в които УниКредит присъства.

„Увеличеното финансиране отговаря на стремежа и ангажираността на Европейския съюз да стартира бързо конкретни инициативи, целящи ускоряването на кредитни и гаранционни споразумения за насърчаване на заетостта и растежа в ЕС“, посочи Вивалди.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още