IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия се заговори за признаване на проруските сепаратистки републики в Украйна

Държавната Дума проучва предложение, внесено от комунистите

13:00 | 21.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Долната камара на руския парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае проруските сепаратистки републики в Украйна. Това съобщи днес нейният председател в разгара на кризата с Украйна, предава Франс прес.

Депутатите комунисти от Държавната дума внесоха тази седмица проект, приканващ Владимир Путин да признае за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна, които се сражават с украинските войски от 2014 г., пише БТА.

"Това е много важен въпрос", коментира в Телеграм председателят на Думата Вячеслав Володин.

От идната седмица се предвиждат разисквания с представители на различните партии в камарата, но според него всички политически сили изглежда подкрепят проекта.

Междувременно шефовете на руската и на американската дипломация - Сергей Лавров и Антъни Блинкън, се очаква да преговарят днес в Женева за украинската криза, тъй като Вашингтон подозира Москва, че се стреми да завладее съседната страна.

Москва отрича да планира нахлуване в Украйна и Кремъл настоява да получи гаранции за сигурността на Русия, по-специално Киев да не бъде приеман в НАТО и в бъдеще алиансът да не се разширява.

Володин обвини НАТО, че се стреми "да окупира Украйна", а украинския президент Володимир Зеленски - че нарушава мирния процес.

През 2008 г. Русия вече призна за независими две сепаратистки грузински републики - Абхазия и Южна Осетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още