IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия заделя 4 млрд. евро в подкрепа на икономиката си заради коронавируса

Швейцария, Япония и Естония също обявиха или обмислят мерки в тази насока

14:31 | 14.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Австрия е подготвила 4 млрд. евро (4,4 млрд. долара), които да бъдат предоставени незабавно за справяне с последиците от коронавирусната пандемия, съобщи оглавяваното от консерваторите правителство, цитирано от Ройтерс.

Страната затвори границите си за повечето посетители от съседни Швейцария и Италия заради големия брой случаи на заразени с коронавирус там и е в процес на въвеждане на ограничителни мерки за забавяне на разпространението на заболяването. Те включват затваряне на училища и на повечето магазини освен хранителните магазини и аптеките.

„Балансираният бюджет винаги е важен, но здравето на австрийците, работните места и стабилната икономика са по-важни“, каза австрийският финансов министър Гернот Блюмел по време на пресконференция. Балансираният бюджет е основната икономическа цел на канцлера Себастиан Курц.

Първоначалният „корона кризисен фонд“ на стойност 4 млрд. евро ще покрива мостови заеми и кредитни гаранции за заздравяване на ликвидността на компаниите, каза Курц. Ще бъде осигурена и помощ за намаляване на работното време на служителите и за отлагане на плащането на данъци.

„Това няма да е последната мярка, която ще вземем в тази област, но това е първата бърза, необходима мярка за незабавна реакция“, каза Курц.

Блюмел трябва да направи изявление за бюджета в сряда. Той заяви, че вместо да се съсредоточава върху държавните разходи и балансирането на бюджета както обикновено, ще каже „горчивата истина за тази криза“, а основната цел ще бъде да се помогне на страната за преодоляването й.

В Швейцария Credit Suisse Group обмисля план за създаването на програма за кредитиране на стойност 20 млрд. франка (21 млрд. долара) в подкрепа на малки и средни предприятия в страната, засегнати от коронавируса, съобщава местният вестник Handelszeitung, цитиран от Bloomberg.

Други големи кредитори като Raiffeisen Bank International и Zuercher Kantonalbank също обмислят предложението на новия главен изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готстейн.

То беше направено, след като швейцарското правителство обяви в петък, че ще предостави извънреден пакет в подкрепа на икономиката на стойност около 10 млрд. франка за служители и малки компании.

Планът включва извънредни банкови кредити на стойност 580 млн. франка за малки и средни предприятия, в каквито са заети повечето служители в страната.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че няма нужда да обявява извънредно положение в страната си заради коронавируса на този етап и обеща да подкрепи икономиката, предава Bloomberg.

Абе каза пред репортери в събота, че броят на заразените в страната остава по-малък в сравнение с други големи държави, но предупреди, че Япония не може да сваля гарда пред разпространението на вируса.

„Предотвратяването на разпространението на заразата е основен приоритет в момента, но след това ще върнем икономиката на сигурен път към растеж“, каза Абе.

Той допълни, че ще работи с Японската централна банка за въвеждането на допълнителни икономически мерки, ако е необходимо. Правителството му обяви два пакета от извънредни мерки в помощ на компании и хора, засегнати от епидемията, а членове на управляващата му партия вече призовават за много по-значителен пакет от мерки, след като се изяснят щетите за икономиката.

Япония ще увеличи капацитета си за изследване на вируса до около 8000 на ден до края на месеца спрямо 6000 в момента. Целта е да се предотврати огромно увеличаване на заразените и пренатоварване на здравната система, заяви Абе.

Естония се готви да набере до 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара), за да се справи с епидемията от коронавирус, включително чрез краткосрочни облигации, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

Като първа стъпка максимално позволеното емитиране на краткосрочни облигации ще бъде увеличено до 1 млрд. евро спрямо 400 млн. евро в момента, съобщи министерството.

„Мисля, че е разумно да създадем силен кешов буфер незабавно, тъй като положението на финансовия пазар е непредсказуемо и по-късно цената и наличностите от необходимите активи може да отслабнат“, заяви финансовият министър на Естония Мартин Хелме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още