Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Бизнесът все по-явно губи своята вяра в икономическия растеж

Търговски конфликти, политическа несигурност, геополитически проблеми и липсата на умения оказват влияние върху силата на глобалната икономика

Бизнесът все по-явно губи своята вяра в икономическия растеж

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Близо 30% от бизнес лидерите смятат, че световният икономически растеж ще намалее през следващите 12 месеца. Това е рекордно песимистичен резултат − почти 6 пъти по-висок от миналогодишните 5%. Такива са резултатите от 22-рото глобално проучване на PwC сред бизнес лидерите. 

Още по темата

Тази година в допитването са участвали над 1300 изпълнителни директори от целия свят. Най-важните резултати бяха представени на Световния икономически форум в Давос.

И все пак резултатите не са толкова обезкуражаващи: 42% от участниците виждат възможност за по-добър икономически растеж през следващите години, въпреки че този процент е значително по-нисък от рекордните 57% през 2018 г., посочват от PwC.

Като цяло вижданията на изпълнителните директори за световния икономически растеж тази година са по-поляризирани, но тенденцията е надолу. Най-ясно изразена е промяната в Северна Америка, където оптимизмът спада от 63% през 2018 г. до 37% сега.

Близкият изток също отбелязва голям спад от 52% на 28% поради повишената регионална икономическа несигурност.

САЩ запазва позицията си като най-голям пазар за растеж с 27%, което е значителен спад от 46% през 2018 г.

Вторият най-атрактивен пазар, Китай, също отчита спад до 24% спрямо 33% през 2018 г.

Индия е изгряващата звезда в списъка тази година, като наскоро задмина Китай като най-бързо развиващата се голяма икономика.

„Мнението на бизнес лидерите за глобалната икономика отразява най-мащабните икономически  тенденции, като  коригира прогнозите за 2019 г. надолу”, коментира Боб Мориц, глобален председател, PwC. „С нарастването на напрежението в търговията и протекционизма е ясно, че увереността в бъдещия икономически просперитет намалява.“

САЩ запазва лидерството си като водещ пазар за растеж през следващите 12 месеца. Много бизнес лидери обаче се насочват и към други пазари, което се отразява в значителния спад на онези, избрали САЩ – от 46% през 2018 г. до едва 27% сега. Китай скъсява дистанцията, но популярността на този пазар също бележи спад – от 33% през 2018 г. до 24% през 2019 г.

От друга страна търговските конфликти, политическата несигурност и протекционизма заменят тероризма, изменението на климата и увеличаването на данъчната тежест в списъка на десетте най-големи заплахи за растеж.

88% от изпълнителните директори, които са „изключително загрижени“ за търговските конфликти, са особено неспокойни по отношение на търговските въпроси между Китай и САЩ.

Въпреки милиардите долари инвестирани в IT инфраструктура, изпълнителните директори все още не получават изчерпателни данни, които да им помогнат за вземането на ключови решения за дългосрочния успех и устойчивост на техния бизнес.

Относно справяне с проблема „липса на уменията“, изпълнителните директори се съгласяват, че няма бързо решение. 46% смятат, че отговорът се крие в допълнителни обучения и значителна преквалификация.

85% от изпълнителните директори са съгласни, че изкуственият интелект ще промени драстично бизнеса им през следващите 5 години. Близо 2/3 смятат, че тазитехнология ще има по-голямо въздействие от интернет.

Въпреки това, 23% от бизнес лидерите все още нямат планове за използването на изкуствен интелект. Други 35% „планират да го направят“ през следващите 3 години. 33% са предприели „много ограничен подход“. По-малко от 1 на всеки 10 изпълнителни директори е въвел технологията в широк мащаб.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Иран е задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток*