Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Българските оръжия са в топ 5 на използваните от ИДИЛ в Ирак и Сирия

Според нов доклад около 90% от всички оръжия и муниции, използвани от организацията, идват от страни от бившия Варшавски договор

Българските оръжия са в топ 5 на използваните от ИДИЛ в Ирак и Сирия

Снимка: Архив Ройтерс

Когато ИДИЛ завзеха огромни части от Ирак през 2014 г., групировката се добра и до сериозни количества оръжия на иракската армия. Част от оръжията бяха направени в САЩ и групировката веднага се възползва от това, включвайки ги в пропагандните си видеа или при акциите си.

Въпреки на пръв поглед впечатляващия "улов" на западни оръжия от битките си в Ирак, оказва се обаче, че около 90% от всички оръжия и муниции, използвани от ИДИЛ, идват от страни от бившия Варшавски договор. Основните износители са Китай, Русия и страните от Източна Европа, включително България. Страната ни се оказва на пето място сред страните производителки на оръжия, чиито продукти са били открити в Ирак и Сирия.

Данните са включени в подробен анализ на 40 хил. оръжия на ИДИЛ, намерени в двете страни. Документът е изготвен от организацията Conflict Armament Research между 2014 и 2017 г.

Според доклада Китай и бивши страни от Варшавския договор, включително Унгария и Румъния, са произвели повечето оръжия, намерени в Ирак. Тенденцията в Сирия е малко по-различна. Там лидер е Русия, следвана от Китай, Румъния, Унгария и България.

Данните показват, че значителен дял от оръжията са били произведени и вероятно доставени в периода от 1960 г. до 1989 г. Тъй като повечето оръжия са били произведени от бившите страни във Варшавския договор, тази тенденция вероятно е в резултат на обмените по времето на Студента война и от допълнителни транфери веднага след края ѝ.

Ирак е под оръжейно ембарго на ООН от август 1990 г. След американската инвазия през 2003 г. обаче Съветът за сигурност модифицира ембаргото и вдигна ограниченията върху оръжия и муниции към иракското правителство и мултинационалните сили. Режимът след 2003 г. вероятно е причината за относително ниския брой оръжия през 90-те години на ХХ век.

В същото време обаче Китай, България и Румъния формират най-големите дялове от наскоро произведените оръжия, използвани от ИДИЛ. Над 50% от оръжията в Сирия и произведени след 2000 г. идват от България. Произведените в Иран и Румъния оръжия са доста след българското производство с по около 15%, намерени в Сирия.

Руските и китайските муниции пък представляват над половината от тези, събрани в Ирак и Сирия. Общо Русия, Китай и Румъния са произвели почти 65% от използваните в региона, а страната ни е на пето място с около 5%.

Като цяло мунициите, произведени в ЕС, формират близо 21% от ползваните в региона (25% в Ирак и 12% в Сирия), съставяйки проба от 8 761 броя.

Предвид съвместимостта на калибъра според авторите на доклада не е изненадващо, че почти всички муниции са били произведени отново от бивши страни от Варшавския договор. Само Румъния и България са създали 7 251 от пробата, което е над 83% от общата за ЕС. Само три други страни от ЕС са произвели малко над 100 бройки муниции в пробата: Белгия, Чехия и Словакия.

В същото време 15% от всички муниции са били произведени след 2010 г. Руските и румънските са най-много в това отношение, формирайки над половината, намерени от организацията, а българското производство е било около 11%.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

6
 
4
 
7
Стефчо до: abdul
преди 2 години
Няма профилна снимка
има и такава - напр. някой нов американец, родом от плевенските села.
4
 
7
 
6
abdul до: Стоян Петров
преди 2 години
Няма профилна снимка
"но не и САЩ."

Е незнам колко трябва да е наивен човек, за да го напише това.
http://bit.ly/2z4xwKW
6
 
5
 
5
Стоян Петров до: Стефчо
преди 2 години
Няма профилна снимка
Като чета поста ти оставям с впечатление, че едва ли не насила сме се разделили с оръжието. Ако има нерегламентитано изтичане към ИДИЛ със сигурност е с помощта на Саудитска Арабия, Кувейт или друга сунитска държава но не и САЩ.
5
 
8
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
От статийката човек може да си помисли, че България по собствена воля е изнесла тия пушкала, а не по нареждане на Чичо ви Сам.
0
 
5
 
3
преди 2 години
... и ний сме дали нещо на света :)))

Още от Други
Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход