Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Доминацията на Русия на пазара на пшеница се засилва

Пазарният дял на страната се увеличава, след като Алжир предостави възможност за разширяване на руския внос на пшеница

Доминацията на Русия на пазара на пшеница се засилва

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия изглежда е готова да затвърди мястото си на доминираща сила на пазара на пшеница.

За 20 години страната премина от вносител на пшеница до пазарен играч, стоящ зад една пета от световните продажби, тъй като плодородните ѝ почви генерират по-големи реколти на атрактивни цени. Повече от 100 държави от Египет до Филипините купуват реколтата ѝ, а Русия се стреми да разшири този списък от клиенти, като добавя пазари, където пшеницата ѝ е изключена заради действащите правила за качеството на зърното, пише Bloomberg. 

Още по темата

Тази амбиция се увенча с успех през миналата седмица, когато основният купувач Алжир даде на Русия зелена светлина да увеличи доставките за страната. Това беше предхождано от подобно развитие в търговията със Саудитска Арабия - друга държава, където Русия се опита да пробие.

Алжирски пробив 

Миналата седмица държавната агенция по зърното в Алжир заяви, че ще започне да приема внос на пшеница от всички страни, включително Русия, от следващия обявен търг.

Въпреки че руската земеделска агенция заявява, че все още не е информирана за промените, спедиторите са поканени на алжирските търгове, а френски търговец посочва, че страната може да облекчи правилата относно вредителите по пшеницата.

Северна Африка е сериозно засегната от трайно засушаване през тази година, като пазарните експерти очакват региона да се превърне в най-големия вносител на зърно в света.

Проблемите със снабдяването с пшеница от местни източници може да доведе до ръст на вноса в региона от 7,4% до рекордните 29,7 милиона тона през годината, която започва от юли, прогнозира американското земеделско министерство.

Египет, най-големият купувач на пшеница в света, проведе първия си търг за сезон 2020 – 2021 г. миналата седмица. Търсенето там е по-стабилно от останалата част от региона, която има по-малко напояване и по-волатилни реколти.

Други пазари

Освен че започна продажбите си в Саудитска Арабия през тази година, след като Кралството облекчи правилата относно вредителите по зърното, през последните години Русия увеличи износа на пшеница за страни като Турция. Бразилия и Виетнам.

Подпомогната от силната реколта, втората по големина досега, Русия се очаква да достави 37,5 милиона тона пшеница през този сезон и да затвърди позицията си на водещ износител в света.

По-голяма конкуренция

През изминалото десетилетие евтините доставки от Русия успяват да отнемат от пазарния дял на САЩ и Европейския съюз (ЕС), доминирайки при продажбите в страни като Египет.

Повече продажби на пшеница от Русия за Алжир биха били удар за френските спедитори, защото страната е най-големият им клиент, а износът на Франция извън ЕС вече се очаква да намалее наполовина за този сезон. Все пак Русия може да се изправи пред по-голяма конкуренция през следващите месеци в лицето на Канада и Австралия, където реколтата се увеличава.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
markov до: Dr. Vatnikov
преди 1 седмица
Четат нада , четат. В статията ти обясняват че Руската пшеници измества от редица пазари пшеницата от САЩ, ЕС и Канада пък ти за самоотешение си вярвай в квото искаш
2
 
1
 
8
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Руската пшеница се продава в страни от третия свят, защото е с много ниско качества, т.е фуражна и е пълна с вредители.
България и Румъния, като сравнение, продават качествен продукт на белите държави.
1
 
6
 
7
nobel до: markov
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ако ни разрешат да си го купуваме. Че нашите евроатлантически партньори в това отношение са безкомпромисни
2
 
6
 
6
преди 4 седмици
Я всичкото *** скокнало на амбразурата. Споко бе .....Руснаците нъл щяха от глад да изпукат заради санкциите .......а те Гадовете май скоро и световен износител на месо ще станат......чувам бая ферми се строели а и с този излишък от зърно .....след 10 години да не ручаме Руско свинско с отвращение :)
2
 
5
 
5
michaelis23 до: Стоян Петров
преди 4 седмици
дeeeeбa и нахалната бензиностанция а Стоене ?! .... :))

Още от Други
България почти е изпълнила целта на НАТО за разходите за отбрана за 2020 г.