Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ЕС и САЩ вземат на мушка "мръсната" стомана от Китай

Те ще работят за ограничаване на достъпа до пазарите им на мръсна стомана и за насърчаване на "зеленото" производство

ЕС и САЩ вземат на мушка "мръсната" стомана от Китай

Снимка: Bloomberg LP

САЩ и Европейският съюз прекратиха в неделя спора си заради митата върху стоманата и алуминия и заявиха, че ще работят за глобално споразумение за борба с „мръсното“ производство и свръхкапацитет в индустрията, предава Ройтерс.

Бъдещото споразумение между ЕС и САЩ ще бъде предизвикателство към Китай, който произвежда над половината от стоманата в света. САЩ и ЕС обвиняват страната, че създава свръхкапацитет, който застрашава оцеляването на собствените им стоманени индустрии.

„САЩ и ЕС постигнаха голям пробив, който ще отговори на съществуващата заплаха от климатичните промени, като в същото време ще защити и американски работни места и американската индустрия“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред репортери в Рим на съвместно събитие с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в рамките на срещата на върха на Г-20.

Въз основа на споразумението Вашингтон ще позволи на страните членки на ЕС безмитен достъп до износа на стомана и алуминий за САЩ в обеми, сравними с тези преди налагането на митата от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г.

В отговор ЕС отмени ответните мита върху американски продукти, включително уиски, моторни лодки и мотоциклети Harley-Davidson.

Още по темата
В краткосрочен план САЩ са се съгласили да позволят на ЕС да изнася 3,3 млн. метрични тона стомана в страната без допълнителни мита, както и двугодишно изключване на допълнителни 1,1 млн. метрични тона, съобщи еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис. Около 18 хил. метрични тона първичен алуминий и 366 хил. метрични тона полузавършен алуминий ще може да се изнасят в САЩ без мита, допълни той, цитиран от Bloomberg.

Обемите до голяма степен съответстват на историческите потоци, каза Домбровскис. Нивата на алуминия се основават на данни от 2018-2019 г., а за стоманата – на данни от 2015-2017 г.

САЩ са внесли 2,5 млн. тона стомана от ЕС миналата година и 3,9 млн. тона през 2019 г., което е спад спрямо 5 млн. тона през 2018 и 2017 г.

Но вместо просто да върнат статуквото от 2018 г. САЩ и ЕС планират да отговорят на екзистенциалната заплаха от климатичните промени и производствения свръхкапацитет в стоманената индустрия, която е един от най-големите емитенти на въглероден диоксид в света, отбелязва Ройтерс.

„Заедно САЩ и ЕС ще работят за ограничаване на достъпа до техните пазари на мръсна стомана и за намаляване на достъпа на страни, които подбиват стоманата на нашите пазари, допринасяйки за свръхпредлагането в света“, съобщи Белият дом без да посочва пряко Китай.

В изявление пред медиите Байдън беше по-прям, като заяви, че споразумението с ЕС ще помогне за „ограничаване на достъпа до нашите пазари на мръсна стомана от страни като Китай“.

През идните две години ще бъде изработено глобално споразумение за насърчаване на „зелено“ производство на стомана и алуминий и то ще бъде отворено за присъединяване на други страни, включително Китай, чийто стоманен сектор е отговорен за между 10% и 20% от въглеродните емисии на страната.

„Споразумението, разбира се, е отворено за всички партньори със сходно мислене. Производството на стомана е един от най-големите източници на въглероден диоксид в света“, каза Фон дер Лайен.

Американското министерство на търговията съобщи, че Вашингтон провежда консултации с Япония и Великобритания по въпроси, свързани със стоманата и алуминия, като вниманието е насочено към последиците от свръхкапацитета върху глобалните пазари на стомана и алуминий.

„Глобалното споразумение ще се стреми да гарантира дългосрочна жизненост на нашите индустрии, да насърчи висковъглеродно производство и търговия на стомана и алуминий и да възстанови пазарно ориентирани условия“, съобщи Европейската комисия в комюнике.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
0
 
4
преди 6 месеца
В БГ си караме на украинска, едва ли е по-'зелена' от китайската.
0
 
4
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ами, вече има стомана която се провежда с помощта на водород а не на кокс. Това е много по-зрлена алтернатива
7
 
3
 
2
zelka007 до: Императорът
преди 6 месеца
хехе ... импе , по-калпава от рассийската стомана е само индийската ... :)))
6
 
5
 
1
преди 6 месеца
А, сигурно в ЕС стоманата се прави не с кокс, а със слънчева топлина? Еврог-eйташките мал0yмници пак се прецakаха, защото високоенергийните производства ще бъдат (и вече СА) най-жеското ударени от енергийният недостиг. Не само, че няма да могат да произвеждат, ами ще трябва и да внасят... от Китай не щат, откъде - от Русия вероятно? Не възразявам - Моята Северсталь и сега печели страхотно, ще печели още повече. И Магнитогорск ще си купя...

Още от Други
Товарен кораб от 1909 г. започва отново да пренася товари без емисии