Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Глобалните сливания и придобивания за първите три месеца бележат рекорден старт

Стойността на M&A сделките в цял свят възлиза на 1,2 трлн. долара

Глобалните сливания и придобивания за първите три месеца бележат рекорден старт

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните сливания и придобивания (M&A) бележат най-силния си старт в историята през първото тримесечие на 2018 г., като стойността им възлиза на общо 1,2 трлн. долара. Данъчната реформа в САЩ и по-бързият икономически растеж в Европа отключиха инстинктите на много компании към сделки, коментира Ройтерс.

Силните фондови и дългови пазари и нарастващите финанси на бизнеса също помогнаха да се засили доверието на главните изпълнителни директори, убеждавайки ги, че сега е добър момент да преследват трансформационни сливания. 

Още по темата

„Яснотата по отношение на данъците разчисти пътя за част от M&A дейността, която бе стратегически наложителна, но за която компаниите изчакваха правилния финансов момент“, коментира Ану Айенгар, ръководител на сливанията и придобиванията в Северна Америка в JPMorgan Chase & Co.

Макар че стойността на M&A сделките в цял свят е нараснала с 67% на годишна база през първото тримесечие на 2018 г., броят на трансакциите е спаднал с 10% до 10338, сочат предварителни данни на Thomson Reuters, което значи, че средно сделките стават все по-големи.

Сред най-големите сделки през това тримесечие са придобиването на американската фармацевтична верига Express Scripts Holding от американския застраховател Cigna за 67 млрд. долара и закупуването на бизнеса с възобновяема енергия Innogy на RWE от германската E.ON за 38,5 млрд. долара.

Обемът на сделките за сливания и придобивания са се удвоили в Европа през първото тримесечие, в САЩ е нараснал с 67%, а в Азия – с 11%.

„По-добрата макроикономическа среда в Европа е създала по-голямо доверие да се свършат нещата. Сделките, които се готвеха от много време, сега се осъществяват и някои индустрии, като комуналните услуги, се преоформят напълно заради последната вълна на консолидация“, коментира Боря Аспиликуета, ръководител на консултантския отдел за Европа, Близкия изток и Азия в HSBC Holdings.

В САЩ ралито на фондовия пазар бе спряно през първото тримесечие от американския президент Доналд Тръмп, който обяви мита върху вноса от Китай. Корпоративните оценки все още са високи, но пазарната волатилност е нараснала.

„Компаниите стават все по-агресивни, търсейки сделки, които имат силен стратегически смисъл. Оценките обаче остават високи и управителните съвети напоследък стават все по-внимателни към големите придобивания, тъй като е по-трудно да убедиш инвеститорите им в потенциала за създаване на стойност на такива високи цени“, коментира Гилберто Поци, съръководител на отдела за глобални M&A сделки в Goldman Sachs Group.

Регулаторният риск също е нараснал. Драматичната намеса на Тръмп, която блокира придобиването на американския производител на чипове Qualcomm от базираната в Сингапур Broadcom за 117 млрд. долара, позовавайки се на опасения за националната сигурност, по-рано този месец подчерта тревогите на САЩ, че ще изгуби битката в новите технологии за сметка на САЩ.

По антитръстовия фронт също има известна несигурност. Министерството на правосъдието в САЩ реши да блокира придобиването на Time Warner от американската телекомуникационна компания AT&T на стойност 85 млрд. долара заради опасения, че двете компании ще консолидират секторите си.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Дневникът на една икономическа криза