IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как се промени животът на руснаците при управлението на Путин

Жизненият стандарт на повечето руснаци се е подобрил, но според мнозина това е станало с цената на подкопаването на младата демокрация

14:30 | 18.03.18 г.
<p>
	Руският президент Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Владимир Путин доминира руската политика като неин безспорен лидер близо две десетилетия. В последователните си мандати като президент и премиер той премина през бум на икономиката, военно нашествие и възстановяване на статута на Русия като голяма сила.

Жизненият стандарт на повечето руснаци се е подобрил и е възникнало ново усещане за стабилност и национална гордост. Но според мнозина това е станало с цената на подкопаването на младата демокрация в Русия.

ВВС илюстрира с графики как се е променил животът на обикновените руснаци при управлението на Путин.

1. Има по-малко бедни хора

графика графика

Равнището на бедност е значително по-ниско, отколкото преди, но Русия все още е над средното ниво за много от най-големите икономики в света.

2. Заплатите в последно време са непроменени

графика графика

В първия президентски мандат на Путин заплатите растяха с над 10% на година. След завръщането му на президентския пост през 2012 г. постигането на значителен растеж се оказва по-трудно заради поредицата от кризи и икономически санкции.

Между 2011 и 2014 г. разполагаемият доход е нараснал с 11%, а по време на ерата на Путин потребителската икономика на Русия значително се разраства.

3. Повече хора имат кола и има повече микровълнови печки, отколкото домакинства

графика графика

Дългата любов на Русия с Лада продължава,  като автомобилите от тази марка са 311 588 от продадените 1 595 737 нови  коли през 2017 г. Собствениците на коли в Русия са на равнището на страните от бившия Източен блок Полша и Унгария, но са далеч зад съседна Финландия, която има 76 коли на 100 домакинства, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

4. Руснаците са влюбени в Ikea

графика графика

Първият магазин в Русия беше открит през 2000 г. в търговския център MEGA в Химки, близо до Москва. Той веднага стана един от десетте най-доходоносни магазина на Ikea в света. До 2015 г. страната се превърна във втория най-бързо растящ пазар на шведската марка в света. Сега компанията има 14 магазина в страната от Санкт Петербург до Новосибирск, като три от тях се намират около Москва.

5. И в шампанското...

графика графика

Има известни спорове колко пият руснаците. Официалните данни показват спад, но не с 80%, както твърдеше здравният министър. Намаляването на популярността на водката се дължи отчасти на разрастването на „западната“ култура на бирата и виното. Преди време бирата беше смятана почти за безалкохолна напитка в Русия, но някои олигарси вече отвориха собствени винарни.

6. Както в други страни, интернет стана изключително популярен

графика графика

Руският интернет има собствени гиганти – водещата социална мрежа е VK (VKontakte) с около 90 млн. потребители спрямо 20 млн. потребители на Facebook, сочат данни на Световната банка.

Търсачката Яндекс заема второ място, а руският език и алгоритми й дават конкурентно предимство пред Google.

7. Но цирковете намаляват

графика графика

С над 60 постоянни арени в цяла Русия цирковете като Московския държавен цирк са национални институции. Но те са изправени пред сериозна конкуренция и изтичане на артисти към западни конкуренти като Цирк дьо Солей.

От 2010 г. интересът към циркови спектакли е намалял с цели 60%. Няма нито един фактор, който обяснява спада –променящите се вкусове, конкурентните забавления и растежът на интернет вероятно са изиграли роля за това.

8. И държавните библиотеки

графика графика

Както в повечето страни скромните библиотеки намаляват, тъй като достъпът до интернет рязко нараства.

9. Населението на Русия отново расте

графика графика

Една от големите цели на Путин е да спре рязкото намаляване на населението, което започна към края на комунистическия строй през 1991 г. Преди да се кандидатира отново за президент през 2012 г., Путин обеща да отдели 53 млрд. долара за повишаване на раждаемостта.

Може би е съвпадение, но през 2012 г. раждаемостта в Русия надхвърли смъртността за първи път от 21 години. Раждаемостта е най-висока в кавказките републики като Чечения и Дагестан, а най-популярните бебешки имена в Москва са Александър и София.

10. Военните разходи на Путин растат повече от всякога

графика графика

Силната армия винаги е била ключова част от националната идентичност на Русия, но Съветският съюз на практика фалира в усилията си да догони САЩ по време на Студената война.

Рухването на СССР оставя въоръжените сили без средства, тъй като бюджетите са намалени. Оборудването и бойната техника са морално остарели. В началото на мандата си Путин заяви, че възнамерява да възстанови Русия като модерна военна сила. Военните разходи като процент от БВП почти се удвоиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Здрасти, Михале :] Губиш се тая година нещо, без тебе не е интересно тука :D -------------------------------------------------------------------------------------------е по цел ден съм с рускините на телефона, нали ги обучавам да ги *** ..... :)) жалко че не ме пращат командировка там да го ***, нема се върна повече и ше се разчекна там .... :)) Нищо е гледам спраате се тука държите фронта срещу либерастите, споко още малко и всичките отвънка пристигаме обратно и ше задуха вятъра на промената май, Цецото повече нема да е на раота .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Те им санкционираха сумати предприятия, където работят хиляди хора, на които определено не им е весело, че няма да имат работа. И въпреки него пак им се дига стандарта? :] Какво стана с лозунга ти за ниските заплати в техния джобс? В нашия гледам още не пишат какви заплати ще дават, за безпари искат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Здрасти, Михале :] Губиш се тая година нещо, без тебе не е интересно тука :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
в С.Корея расте раждаемостта, явно тамошните на пук на Кръглия се размножават а той ги товари само у газовите камери в концлагерите и ги прай на сапуни, не мое смогне да треби "интелигенцията" там, кат наща без съд без нищо .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ооо що има, как е ?! гледам Тромпета хакнал изборите и Джуджаро пак на власт, тц тц тц ..... на еврогеййовете лошо им е станало сигур, ама са ко да прайм да го ***, накрая като Тутанкамон ше го боднат в мавзолей, а бабиерата в Швабия е за 8 път и нищо там нема ядове, мирише на демокрация и ше има внос на циггани за всички .... накрая разликата е че тя нема да е у мавзолей, а на некоя клада напраена на таскебап от ньемцьй щот им е писнало от тъпотиите и .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
При управлението на Бойко Борисов, жизнения стандарт в България се подобри неимоверно. Това обаче се случи не заради него, а въпреки него. Същото е и с Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Значи, жизнения им стандарт се е подобрил и хората си го избират за пореден път. А запада не го харесва и умишлено му подлива вода, за да възпрепятства подобрението на жизнения стандарт на руснаците. Излиза, че политиката на запада е от вида на Вутьо да му е зле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
не намерих такова нещо за Брюксел, извинявам се !... иначе за 2016 мохамед е отстъпил на 2ро място, но миналата си е върнал лидерството :):) ... но пък сайтовете които намери гугъл и ги чета не ми вдъхват голямо доверие, така че незнам, може би си прав ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
хммм ... подобрението на жизнения им стандарт съвпада с движението на цената на петрола . дано да успеят да трансформират това къпане в пари в нещо по-смислено от харчене за коли и микровълнови печки :) . част от държавите износителки на петрол си спретнаха граждански войни - много пари много оръжие и в тоя затворен кръг . камиларите успяха да трансформират нещата в туризъм и недвижими имоти , доколко успешно не мога да преценя . не виждам руснаците какво са постигнали в тези графики освен че са вдигнали потреблението .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 2
panther
преди 6 години
В Лондон Мохамед а на първо място в момента, в Брюксел Мохамед беше на първо място преди десетина години, последните години държи второ или трето. Статистиката излиза в огромен брой статии с едно просто търсене във интернет. Включително Форчън или Индипендънт. Ти ако искаш си мисли че не я вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още