IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Венецуела се е свила с 13,2% в края на 2017 г.

През миналата година инфлацията е превишила 2600%

10:36 | 06.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Венецуела се свива през последните четири години и в края на 2017 г. спадът на брутния вътрешен продукт е превишил 13%. Това обяви председателят на комисията  по финансите на Националното събрание (еднокамарния парламент на страната) Хосе Гера, цитиран от електронното издание на в. "Насионал".

През 2017 г. венецуелската икономика се е свила с 13,2 на сто, което е повече, отколкото през 2016 г., когато по този показател бяха отчетени 12 на сто, посочва Гера, цитиран от БТА. Според негови оценки това е свързано с намалената покупателна способност на населението, а тя пък е причинена от ниските доходи и рязкото обезценяване на националната валута.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономически криза, съпътствана от хиперинфлация и дефицит на стоки от първа необходимост и лекарства. 

Според оценки на парламента, където мнозинство има опозицията, през 2017 г. инфлацията е превишила 2600%. През тази година, според някои прогнози, тя може да достигне 14 000%. Тежкото положение в страната принуждава много граждани на Боливарската република да емигрират. Към момента само на територията на съседна Колумбия има над 550 000 венецуелци, отбелязва ТАСС.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви от 1 март увеличение на минималната заплата в страната с 58% от 248 000 на 392 500 боливара (около 2 долара).

През 2017 г. Мадуро шест пъти вдига минималната заплата. Според изчисления на Центъра за документация и социален анализ на венецуелската федерация на учителите през февруари тази година цената на потребителската кошница за месечно потребление на 5-членно семейство е достигнала 35,3 милиона боливара (около 16 долара).

На черния пазар един долар се обменя за 213 000 боливара.

В опит да се справи с международните санкции Венецуела пусна собствена криптовалута, като на 20 март ще се състои публично предлагане на 44 милиона петро (през февруари беше насрочена предварителна продажба), а останалите 17,6 милиона венецуелската държава ще задържи за себе си.

Мадуро се надява, че петрото ще позволи на засегнатия член на ОПЕК да компенсира американските санкции, докато боливарската валута се снижава до рекордни нива, а страната се бори с хиперинфлация и разпадаща се социалистическа икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още