IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак в търсене на чужди инвеститори

Страната се нуждае от до 100 млрд. долара, за да поправи съсипаната инфраструктура и разрушените от войната градове

22:02 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ирак призова чуждите инвеститори да му помогнат да се възстанови, след като победи Ислямска държава и постигна напредък в обединяването на страната. Страната се нуждае от до 100 млрд. долара, за да поправи съсипаната инфраструктура и разрушените от войната градове, предаде Ройтерс.

Премиерът Хайдер ал-Абади заяви, че е необходима помощ за десетки проекти, в момент когато Ирак се подготвя за голяма донорска конференция в Кувейт следващия месец, която ще се проведе заедно със Световната банка.

„Това е огромна сума пари. Знаем, че не можем да я предоставим от собствения си бюджет“, заяви Абади пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

„Знаем, че не можем да осигурим това чрез дарения, което е почти невъзможно. Ето защо прибягнахме до инвестиции и реконструкция чрез инвестиции. Това е пътят напред и можем да го постигнем“, каза той.

Абади дойде в Давос през 2016 г. и обеща да победи Ислямска държава преди края на същата година. Той не дойде през 2017 г., тъй като войната срещу бойците отне повече време от очакваното, макар че той обяви пълна победа в края на миналата година.

Тази година Абади полага усилия за разрешаване на кризата в отношенията с полуавтономния регион Кюрдистан, който гласува за независимост на референдум миналата година, непризнат от Багдад.

Той заяви, че се е срещал още два пъти тази година с кюрдския премиер Нечирван Барзани, като добави, че Барзани се е съгласил да предаде петрола на федералната фирма Сомо, докато Багдад и Ербил обсъждат точното ниво на бюджетни трансфери.

Ербил започна независим износ на петрол преди няколко години, обвинявайки Багдад, че не прехвърля достатъчно пари от федералния бюджет, докато Багдад обвини Ербил, че не произвежда и прехвърля достатъчно петрол.

Балансът на разпределението на бюджета спрямо петрола остава основната точка в дискусиите между Багдад и Ербил, а Барзани каза в четвъртък,че нищо не е било договорено.

Балансиране между САЩ и Иран

Абади призна тежките опити за баланс, когато търси военна или икономическа подкрепа от Вашингтон и Техеран. Той каза още, че Саудитска Арабия все повече се интересува от изграждането на отношения с Ирак и предупреждава срещу ескалация на напрежението с Иран.

"Всяка промяна в отношенията между САЩ и Иран е вредна за нас, вредна е за региона. Това означава, че ще има конфликти, някъде, а Ирак няма да бъде имунизиран от това“, каза Абади.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още