IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как финансите да станат "зелени" и да работят за опазване на климата?

В днешния форум "Една планета" във френската столица това ще бъде сред ключовите теми

09:00 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Френският президен Еманюел Макрон по време на събитие в навечерието на форума &quot;Една планета&quot;. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президен Еманюел Макрон по време на събитие в навечерието на форума "Една планета". Снимка: Ройтерс

Как финансите могат да станат "зелени" и да бъдат в служба на опазването на климата? Появиха се много успешни специални механизми за финансиране, за да се съберат значителни средства, но схемите за оценка на тяхното въздействие все още търпят усъвършенстване, пише AFP.

В днешния форум "Една планета", който се открива във френската столица и в който ще участва и българският президент Румен Радев, това ще бъде сред ключовите теми.

Предложен от Франция, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от споразумението, форумът, който се организира съвместно от ООН и Световната банка, ще бъде посветен най-вече на финансирането: как световните финанси да бъдат насочени към зелените инвестиции и най-вече в подкрепа на страните от Юга.

Близо 50 държавни и правителствени глави ще участват в срещата на остров Сеген, на река Сена, западно от Париж. Тръмп не е поканен, но се очакват конгресмени, бизнесмени, представители на фондации, които да заявят "Америка е тук". Очакват се и големи световни финансови играчи от държавния и частния сектор, неправителствени организации и актьорът Леонардо ди Каприо, предаде БТА.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон напомни на Доналд Тръмп, че носи отговорност пред историята заради решението си да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщи AFP.

В интервю за американската телевизия CBS, което даде в навечерието на днешната среща на върха за климата в Париж, Макрон заяви: "Съжалявам, че го казвам, но мисля, че това е голяма отговорност пред историята и съм почти сигурен, че моят приятел, президентът Тръмп ще си промени мнението в идните месеци или години". Макрон отговори на английски език на въпросите на американския журналист Джеф Глор.

Френският президент е на мнение, че е "извънредно агресивно човек сам да вземе решение" за оттегляне от споразумението, сключено от над 190 държави през 2015 г. "Не съм готов за нови преговори, но съм готов да приема Тръмп, ако той реши да се върне към споразумението".

На въпрос какви са отношенията му с Тръмп, Макрон каза, че с колегата му са разговаряли много открито и че отношенията им са много директни.

Той наблегна на историческия характер на борбата срещу затоплянето на климата. "Ако решим да бездействаме и да не променим начина, по който произвеждаме, по който инвестираме, ще бъдем отговорни за милиарди жертви. Не искам да бъда лидер, който ще изпадне в подобна ситуация, затова да действаме сега", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още