Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Китайските компании бързат да напуснат американския фондов пазар

От началото на годината четири фирми от Китай, листнати в САЩ, са станали отново частни при нула за същия период на миналата година

Китайските компании бързат да напуснат американския фондов пазар

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайски компании се отказват от листвания на американския пазар с най-бърз темп от 2015 г. на фона на продължаващото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Най-голямата китайска компания за класифицирана информация 58.com Inc. в понеделник прие сделка за изкупуване на акции от частните фирми Warburg Pincus и General Atlantic. Миналата седмица пък група инвеститори, подкрепени от Tencent Holdings Ltd., обяви, че ще направи отново частна Bitauto Holdings Ltd. в сделка, която оценява автомобилната платформа на 1,1 млрд. долара.

От началото на годината листнати в САЩ китайски компании са обявили четири сделки за преминаването им в частни ръце. Общата стойност на споразуменията е 8,1 млрд. долара с включен дълг, показват данни на Bloomberg. За сравнение, през същия период на миналата година не е имало нито едно такова излизане. Това е и най-голямата сума за подобни сделки от 2015 г., когато бяха обявени изкупувания на обща стойност 29,8 млрд. долара.

Новият пик не е изненадващ, след като американският президент Доналд Тръмп обеща по-строг надзор на китайските компании. В същото време Nasdaq Inc. планира нови правила, които ще направят по-трудно листването на някои китайски фирми, и може да ограничи достъпа им до най-големия капиталов пазар в света.

Пандемията от Covid-19 също накара някои листнати в САЩ китайски компании да изглеждат недооценени, посочва Стивън Тран, партньор в адвокатската кантора Mayer Brown. „Прибавете като цяло негативното отношение в САЩ към всичко, свързано с Китай, и ще имате идеалната рецепта за увеличаване на трансакциите за преминаване в частни ръце“, допълва той.

Индексът NASDAQ Golden Dragon China Index, който следи представянето на китайските компании на американския пазар, записа ръст от 1,1% във вторник в Ню Йорк. От своя страна широкият бенчмарк S&P 500 прибави 1,9%.

Още по темата

Сделките продължават

Консорциум, включващ компанията Centurium Capital, през септември отправи необвързваща оферта за придобиването на China Biologic Products Holdings Inc. Сделката може увеличи оценката на листнатата в САЩ китайска биотехнологична фирма на 4,6 млрд. долара. Преговорите са достигнали финален етап, съобщават запознати.

Листнатата в Ню Йорк China Distance Education Holdings Ltd. също заяви по-рано този месец, че е получила предложение от ръководството да стане отново частна.

Растящото напрежение между Пекин и Вашингтон също кара все повече китайски фирми, листнати в САЩ, да обмислят възможността да се преместят на други борси. Засега Хонконг се очертава като най-предпочитана дестинация за вторично листване, като NetEase Inc. и JD.com Inc. са последните, които започнаха да набират пари там.

Според анализаторите на Bloomberg Intelligence Вей-Серн Лин и Тифани Там 58.com може да се насочи към листване в Китай, след като завърши сделката. Така компанията би последвала стъпките на други фирми, върнали се в Китай, след като са напуснали американския фондов пазар, като Focus Media Information Technology Co.

„След като веднъж са станали частни, тези китайски компании и техните нови собственици без съмнение ще се насочат към Хонконг и континентален Китай, ако бъдещо пускане (на пазара – бел. ред.) изобщо е на дневен ред“, посочва Стивън Тран от Mayer Brown.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан