IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Заплахите пред световната финансова система нарастват

Връщането на лихвените проценти към нормалните им стойности ще бъде трудна задача, предупреждават още от фонда

17:52 | 18.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заплахите пред световната финансова система нарастват, като цената на рисковите активи се увеличава по начин, напомнящ годините преди световната финансова криза, предупреди Международният валутен фонд (МВФ).

Негативните рискове пред финансовата стабилност са се увеличили „до известна степен“ през последните шест месеца, заявиха от финансовата институция в последния доклад за международната финансова стабилност, цитиран от Bloomberg. „Финансовата уязвимост, която се натрупа през годините от изключително ниски лихвени проценти и волатилност, може да предизвика трудности по пътя напред и да постави растежа в риск“, заявяват от фонда.

Инвеститорите не трябва да са „твърде“ спокойни от факта, че не е имало големи сътресения от голямото разпродаване, което разтърси пазарите през февруари, посочват още от фонда. 

От МВФ отбелязват, че редица активи са преоценени, а стойността на акциите е висока спрямо основните цени по света и особено в САЩ. Повишена е и оценката на корпоративните облигации, като се наблюдават признаци на прегряване по отношение на търсенето на лихвени заеми от фирми с ниски кредитни рейтинги, посочва още фондът.

Световните фондови пазари трябваше да понесат резки корекции в края на януари и началото на февруари заради съмнения в издържливостта на световната икономика, като само американските акции поевтиняха с 10%.

Постепенното завръщане на лихвените проценти към нормалните им стойности ще бъде трудна задача, която изисква прецизна комуникация между централните банки и законодателите, за да се намали рискът от рязко свиване на финансовите условия, заяви Тобиас Ейдриан, директор на отдела за парични и капиталови пазари към МВФ.

По думите му скорошното увеличение на търговското напрежение е предизвикало „уплаха“ сред инвеститорите и една ескалация на „протекционистките мерки може да се отрази на световната икономика, както и на световната финансова стабилност", допълни още той.

Друго предупреждение на МВФ е и това, че в момента инвеститорите не преценяват риска от рязко ускоряване на инфлацията през следващите няколко години, което прави пазарите податливи на „инфлационни изненади“.

Нов източник на уязвимост за финансовата система също така е и появата на криптовалутите, посочва още Ейдриан. Според него рискът може да дойде от позициите с ливъридж на инвеститорите в тези активи, които са само в дигитална форма. Също така съществуват и „инфраструктурни слабости“ в борсите за дигитални валути, както и риск от измами и висока волатилност, допълни той.

От МВФ посочват още, че макар и банковият сектор да е станал по-устойчив от финансовата криза насам, важно е за страните да изпълняват реформите, с които се ангажираха след срива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още