IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничават ли богатите държави достъпа до ваксини срещу коронавируса?

ЕС и Великобритания са запазили четири пъти повече ваксини, отколкото се нуждаят, а Южна Африка няма нито една, коментира Сирил Рамафоса

10:44 | 28.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато Европейският съюз и Великобритания полагат неистови усилия, за да гарантират заявените количества ваксини, по-бедните държави се чувстват онеправдани, пише в коментар Politico.

Европейското издание цитира президента на Южна Африка Сирил Рамафоса, който посочи по време на форума в Давос, че богатите държави са запазили четири пъти повече ваксини, отколкото е нужно на населението им, и призова те да споделят част от това количество - заявено, но неизползвано на този етап.

Няма да се справим, ако една държава ваксинира населението си, а друга - не, посочи още Рамафоса. "Трябва да действаме заедно, за да се преборим с вируса", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Южна Африка е сред тежко засегнатите от вируса страни. Тя съобщи и за мутация на вируса, за която се смята, че е с висока заразяемост.

Досега ЕС и Великобритания са получили 15 млн. дози ваксини, а Южна Африка - нито една, посочва още Politico. Очаква се механизмът за справедливо разпределение на ваксините COVAX да заработи през февруари, или два месеца след старта на ваксинирането във Великобритания.

И въпреки че са си осигурили големи количества ваксини, европейците се притесняват за доставките. По тази причина и до дни ще бъде наложен контрол на износа на препаратите, произведени в рамките на общността за трети страни.

От Европейската комисия (ЕК) поясниха, че по отношение на ваксините общността е действала като инвеститор - подбрала е производители и е подпомогнала с милиарди разработката на ваксините. По тази причина и очаква компаниите да изпълнят своите ангажименти.

Брюксел договори 2,3 млрд. дози ваксини от различни производители за нуждите на европейците. На този етап одобрени са продуктите на две компании - Pfizer/BioNTech и Moderna. До дни се чака разрешението и за ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет.

Решението за механизъм, който да контролира износа на ваксини от ЕС, беше критикувано и от Лондон. "Протекционизмът не е вярното решение по средата на пандемия", коментира здравният министър на страната Мат Ханкок по време на дискусия.

Великобритания няма опасения за доставките на AstraZeneca, но именно покрай тази компания в ЕС се породиха съмнения, че произведени за общността ваксини се изнасят към трети страни. В Лондон пък се притесняват, че няма да имат достатъчно ваксини на Pfizer/BioNTech, които се произвеждат в завод в Белгия.

В Южна Африка наричат това нов глобален Апартейд, коментира директорът на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) Уини Бянима в Лондон. Тя коментира, че не става въпрос само за разпределянето на ваксините, а и за тяхното производство. Фармацевтичните гиганти запазват своя монопол и ограничават производството, убедена е Бянима.

Ханкок обаче я репликира, че всяко правителство има задължението и първата задача да осигури ваксини преди всичко на своите граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"И въпреки че са си осигурили големи количества ваксини, европейците се притесняват за доставките." Притесненията са точно наобратно ... хората се страхуват от страничните в дългосрочен план ефекти на "ваксините" ... стига сте баламосвали народа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още