IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин призова САЩ да спрат отстраняването на финансирани от Китай компании

Това се случва, след като администрацията на Тръмп поиска регулаторите да отхвърлят молбата на China Mobil да развива дейност в страната

17:47 | 03.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай призова САЩ да спрат "необоснованото отстраняване на финансирани от Китай компании", след като администрацията на президента Доналд Тръмп поиска регулаторите да отхвърлят молбата на China Mobil да развива дейност в страната по съображения, свързани с националната сигурност, предаде DPA, цитирана от БТА.

"Призоваваме компетентните органи в Съединените щати да се откажат от остарялото мислене от времето на Студената война и от игрите с нулева сума, да погледнат правилно към съответните проблеми, да спрат неоснователните спекулации и необоснованото отстраняване на финансирани от Китай компании", заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Лю Кан. Той призова вместо това САЩ "да правят повече неща, които са полезни за взаимното доверие и сътрудничество". 

Изявлението на Лю последва обявените от Вашингтон стъпки за блокиране на навлизането на китайската телекомуникационна компанияChina Mobil на американския пазар, тъй като според Вашингтон китайският държавен концерн застрашава националната сигурност.

Националната служба по телекомуникациите и информацията на САЩ е препоръчала на Федералната комисия по комуникациите да отхвърли заявката на China Mobile, подадена през 2011 година, да предлага телекомуникационни услуги на територията на САЩ. Това се посочва на сайта на службата.

"След активно взаимодействие с China Mobile опасенията от засилени рискове за прилагането на американския закон и за интересите на националната сигурност не бяха отстранени. Във връзка с това се препоръчва Федералната комисия по комуникациите да отхвърли молбата за лиценз на China Mobile", се посочва в документа, цитиран от Ройтерс.

China Mobile, най-големият световен телекомуникационен оператор с 899 милиона абонати, не отговори на запитванията за коментар.

Препоръката е отправена на фона на засилващото се напрежение по търговски въпроси между Вашингтон и Пекин. Очаква се САЩ в края на седмицата да наложат мита върху китайски стоки за 34 млрд. долара, а Китай да отвърне с нови ставки за американски продукти на същата стойност.

ZTE, вторият по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване, бе принуден да спре основни дейности през април, след като Вашингтон му забрани да внася американски части за срок от 7 години, твърдейки, че компанията не е изпълнила споразумение да накаже мениджъри, опитали да заобиколят санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Концернът е напът да постигне вдигане на забраната, след като миналата седмица обяви нов състав на управителния си съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още