IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer: Covid може да стане ендемичен до 2024 г.

Кога точно ще се случи това зависи от еволюцията на заболяването, от ефективното прилагане на ваксините и справедливото им разпределение

10:23 | 18.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Covid ще стане ендемична болест 2024 г., обявиха ръководителите на Pfizer. Това означава, че вирусът ще премине от глобална извънредна ситуация към постоянно присъствие, създаващо регионални огнища по света, подобно на грипа, пише CNBC.

“Вярваме, че Covid ще премине в ендемично състояние евентуално до 2024 г.“, коментира Нанет Косеро, глобален президент на Pfizer Vaccines, по време на разговор с инвеститори в петък.

Covid-19 ще достигне ендемично ниво, когато населението има достатъчно голям имунитет от ваксини или от преболедуване, който да държи заразяването, хоспитализациите и смъртните случаи под контрол, дори когато вирусът циркулира.

„Кога и как точно ще се случи това ще зависи от еволюцията на заболяването, колко ефективно обществото прилага ваксини и лекарства, както и от справедливото разпределение на места, където нивата на ваксинация са ниски“, коментира главният научен директор на Pfizer Микаел Долстен. „Появата на нови варианти може също да повлияе на това как пандемията продължава да се развива“.

Моментът на преход на Covid към ендемично състояние може да варира от място на място, твърди Долстен.

„Изглежда, че през следващите година или две някои региони ще преминат към ендемичен модел, докато други райони ще продължават да са в пандемичен режим“, допълва той.

Коментарите бяха направени в момент, в който Съединените щати се борят с нарастването на броя на случаите на Covid-19, водени от делта варианта, докато омикрон вариантът се разпространява бързо. Средният седемдневен брой на приетите в болница с Covid е нараснал с 4% спрямо предходната седмица, заяви директорът на Центъра за контрол на заболяванията Рошел Валенски по време на брифинг в Белия дом.

Трупането на запаси от ваксини и лекарства срещу Covid-19, като антивирусните хапчета на Pfizer, може да стане по-често явление, когато болестта стане ендемична, коментира Анджела Хуанг, президент на Pfizer Biopharmaceuticals Group.

Pfizer очаква страните да дадат приоритет на годишната реваксинация, казва Косеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Пак се прояви като зелев прокиш. Така и не си разбрал, че у руско тормозът на хората е на "европейско" ниво - навсякъде изискват QR кодове. Но понеже вече са минали един път през комунистическия тормоз, реагират на сегашния по подходящия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
тъй де ... само мужик корен и хлорна вода по аптеките ... вместо да ходите по лекари , директно на поп и да ти чете православното евангелие ... :))) ... тва рассиянските шмекери сте обратното на остро ... след слизането от планината в мандрите с оръжие нищо друго не сте измисли и дали на света ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Трябва да се свика Комисията Клашников. Иначе няма да стане. И от Пфайзер трябва да се почне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ratten
преди 2 години
стига глупости, бе.фазер щели да кажат кое ще става ендемично.ми тия учени и лекари за какво ги търпим тогава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още