IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска нов механизъм за разследване на химическите атаки в Сирия

Руският постоянен представител в ООН разпространи проекторезолюция за създаване на нов международен разследващ орган, който да замени предишното разследване

08:14 | 24.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия предложи Съветът за сигурност на ООН да създаде нова структура, която да разследва кой е виновен за нападенията с химически оръжия в Сирия, а САЩ разкритикуваха този ход като опит да се отклони вниманието от френска инициатива за определяне на извършителите на подобни атаки, предадоха световните агенции.

Преди това в Париж вчера десетки страни се съгласиха да работят за запазване на доказателства и налагане на санкции на отговорните за химически нападения, след като през ноември Русия спря международно разследване на химическите атаки в Сирия.

На свикано по искане на Русия заседание на Съвета за сигурност в Ню Йорк руският постоянен представител в ООН Василий Небензя разпространи проекторезолюция за създаване на нов международен разследващ орган, който да замени предишното разследване на ООН, определено от Небензя като "пълен провал".

Според Небензя се предвижда новият разследващ орган да използва "изрядна и потвърдена информация, получена от прозрачни и надеждни източници . . . за да открие доказателства, които да позволят на Съвета за сигурност да определи извършителите на използването на химически оръжия". 

Предишно съвместно разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия установи, че сирийското правителство е използвало нервнопаралитичното вещество зарин при нападение на 4 април 2017 г. и няколко пъти е използвало хлор като оръжие. То обвини групировката "Ислямска държава" за използване на горчичен газ.

Разследването обаче приключи през ноември, след като Русия блокира за трети път за един месец опитите в Съвета за сигурност за подновяването му. 

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви пред Съвета за сигурност, че "когато Русия не харесва фактите, тя се опитва да отклони вниманието от разговора. Това е така, защото фактите отново и отново се връщат към истината, която Русия иска да скрие - че режимът на (сирийския президент Башар) Асад продължава да използва химически оръжия срещу собствения си народ".

"САЩ и международната общност няма да бъдат заблудени. Ние твърдо държим на позицията си да се потърси отговорност на тези, които използват химически оръжия", каза Хейли.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
САЩ си мислят, че всички останали са баламурници и с лекота приемат всичко което им кажат. Тази наглост и безочие един ден ще им струват скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
alex8712
преди 6 години
"когато Русия не харесва фактите, тя се опитва да отклони вниманието от разговора.'' - затова искат създаване на нова комисия, след като блокираха работата на старатаПоздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още