IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sanofi-GSK забавят ваксината си срещу COVID заради недостатъчен отговор

Разработката на компанията предизвиква достатъчна реакция само при хората във възрастовата група 18-49 години

10:26 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Sanofi - GSK съобщиха за забавяне на работата си по проекта за създаване на ваксина срещу коронавируса. Причината е недостатъчен имунен отговор при възрастните хора.

Двете компании обясниха, че резултатите от първите изпитания показват, че има добра реакция на ваксината за хората във възрастовата група 18-49 години. За останалата част от доброволците обаче това не е така и трябва да бъде прецизирана концентрацията на антиген, за да може да бъде даден адекватен имунен отговор за всички възрастови групи.

Според прогнозите двете фармацевтични компании ще бъдат в състояние да предложат готов продукт едва през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Консорциумът Sanofi-GSK е един от разработващите ваксина срещу коронавируса, с който Европейската комисия сключи договор за доставка през есента. В момента лекарствената агенция на ЕС анализира първите продукти, доставени по силата на тези договори - разработката на BioNTech и Pfizer, както и на Moderna.

Очакваше се Sanofi-GSK да започнат третата фаза на изпитанията на своята ваксина този месец. Сега от компаниите предвиждат да направят разширение на втората фаза на изпитанията си през февруари 2021 година.

Проучване при нечовекоподобни примати показва, че ваксината може да предпази дробовете от патология, както и да изчисти вируса от назалните проходи и белите дробове за период от 2 до 4 дни. Това е обещаващ резултат и дава надежда, че компаниите ще предоставят високоефективна ваксина.

Двете компании обединяват усилията си и работят на базата на доказаната ваксина на GSK срещу грип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още